Na aerodrom Pula stiže ruski avioprijevoznik s 30-ak incidenata

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Ruski avioprijevoznik S7 Airlines najavio je redovne letove iz Pule za Sankt Peterburg od 27. svibnja 2018. godine. Pritom se, putem priopćenja Zračne luke Pula, pohvalio da ima jednu od najnovijih i najmodernijih flota na ruskom tržištu, da letove provode zrakoplovi vodećih svjetskih proizvođača te da je dobitnik nagrade za sigurnost „Sigurni let“.

No, prema podacima stranice Aeroinside, koja za svaku kompaniju bilježi incidentne događaje i nesreće, čini se da stvari nisu tako savršene; tvrtka je, naime, u posljednjih šest godina imala tridesetak incidenata. Tako je u prosincu 2017. Kod Norilska zrakoplov te tvrtke imao problema s uvlačenjem kotača za slijetanje, a istog mjeseca zabilježen je pad pritiska u kabini i gašenje motora tijekom leta. U nekoliko su navrata zabilježeni problemi s tzv. „flapsima“, zatim s mehanizmom za kotače, bilo tu i kuckanja u kabini, požarnog alarma zbog vatre u postrojenju, uletavanje ptice u motor, „produljivanja“ piste, probušenih guma te jedan događaj s uređajem za navigaciju, kada je avion morao prisilno sletjeti u Beč.   

Ipak, to Zračnu luku Pula očito ne brine. „S7 Airlines je među prvih 100 najboljih svjetskih zrakoplovnih tvrtki i treće mjesto u Istočnoj Europi, kako je naznačeno od strane mjerodavnog međunarodnog rejtinga Skytrax. S7 Airlines je među prvih 5 najuglednijih ruskih tvrtki u 2017. godini, a četvrti među najpoželjnijim ruskim poslodavcima.“, objavili su preko pulskog aerodroma povodom uvođenja letova S7.

Kako ne planiramo sklapati ugovor o radu s tvrtkom S7, sindikalne pogodnosti pilota i posade ruskih prijevoznika ne bi nas trebale previše zanimati, izvan okvira generalne radničke solidarnost. Više nas se tiču događaji poput otkazivanja motora u letu, pada tlaka u kabini ili problema sa slijetanjem. Pa ipak, kad pogledamo podatke za Croatia Airlines, koja je prema spomenutom sajtu u istom razdoblju imala 14 incidenata, možda Rusi stvarno nisu toliko loši. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa