Pogledajte što je rečeno na presici gradonačelnika Glavičića (video)

0
Valter Glavičić, Federika Mohorović Čekada i Zoran Rajković
Valter Glavičić, Federika Mohorović Čekada i Zoran Rajković

Vodovod Labin predat će dokumentaciju za projekt odvodnje Općini Raša, najavio je gradonačelnik Valter Glavičić 26. veljače na konferenciji za novinare u Gradskoj knjižnici. Glavna tema bilo je obilježavanje 97. obljetnice Labinske republike, u čemu im se za stolom pridružila Elis Baćac, viša stručna suradnica za kulturu, turizam i ekologiju općine Pićan, o čemu smo već izvijestili. U nastavku izvješća s konferencije, koju je Glavičić održao sa zamjenicima Federikom Mohorović Čekada i Zoranom Rajkovićem donosimo najzanimljivije dijelove.

Novi upravni odjeli Grada Labina

U pregledu dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća zakazane za 27. veljače u 17 sati Mohorović Čekada detaljnije se osvrnula na Odluku o ustrojstvu upravnih tijela Grada Labina. Grad Labin dobit će tri nova upravna odjela: Upravni odjel za društvene djelatnosti, Upravni odjel za gospodarstvo i EU projekte i Upravni odjel za poslove gradonačelnika, Gradsko vijeće i opće poslove. Upravni odjel za društvene djelatnosti izdvaja se iz Upravnog odjela za proračun i financije, kojemu je pripojen 2015. godine. Sadašnji Odsjek za gospodarstvo i EU projekte unutar Ureda gradonačelnika postaje odjel, a Upravni odjel za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća spaja se s Upravnim odjelom za samoupravu i opće poslove u jedan upravni odjel.

„Na temelju provedene anonimne ankete među našim sugrađanima zaključili smo da je potrebno ponovno osnovati Upravni odjel za društvene djelatnosti. Odsjek za gospodarstvo i EU projekte potrebno je zbog njegovog značaja osamostaliti. Umjesto sadašnjih pet, Grad će imati šest upravnih odjela, kao što je imao do 2015. godine“, kazala je Mohorović Čekada.  

Dvije prezentacije na Gradskom vijeću

Zamjenica gradonačelnika najavila je dvije prezentacije na Gradskom vijeću: predstavnici RUNE - Adria Telekomunikacijske infrastrukture predstavit će svoj projekt ultra brze širokopojasne infrastrukture digitalnih usluga u ruralnom području  a nakon toga će se, prihvate li prethodno vijećnici nadopunu dnevnog reda, održati prezentacija idejnog projekta Pješačko – biciklističke staze Rabac – Duga luka.     

Sezonske cijene za ugostiteljske terase

Gradski vijećnici odlučivat će i o prihvaćanju izmjena Odluke o porezu za korištenje javnih površina donijetu jednoglasno na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća u 2017. godini. Zbog povećanih cijena ugostitelji su negodovali, pa je Grad s njima postigao dogovor o dodatnim zonama naplate i nižim cijenama korištenja javnih površina za postavljanje ugostiteljskih terasa u predsezoni i posezoni.

„Gradska uprava održala je više sastanaka s udrugom i cehom ugostitelja. Bili smo fleksibilni, pa smo odlučili uvesti dodatne zone naplate, čime smo pomogli ugostiteljima oko tržnice i na Katurama, a uz to smo ugostiteljima u primarnim zonama, a to su Rabac, Stari grad i Zelenice snizili cijene u travnju i svibnju te rujnu i listopadu. Labin i Rabac jure naprijed s kvalitetom turističke destinacije i sustižu zapadnu obalu Istre, pa i cijene korištenja površina, koje se nisu mijenjale od 2011. godine, moraju biti usklađene s tim promjenama. Ako želimo i dalje razvijati destinaciju, moramo biti svjesni da sve to skupa košta i da svi moramo podnijeti dio tereta. Jedino rješenje problema uvijek je dijalog“, kazao je gradonačelnik Glavičić.

Vodovod predaje projektnu dokumentaciju Općini Raša

Vodovod će Općini Raša predati Projekt izgradnje kanalizacije i pročišćivača otpadnih voda naselja Raša kojim se predviđa izgradnja samostalnog pročišćivača naselja Raša, odlučeno je na skupštini Vodovoda Labin održanoj 23. veljače na zahtjev Općine Raša, jednog od suvlasnika.

„Zatražili smo mišljenje Ministarstva okoliša i sredinom prošlog tjedna stigao nam je dopis potpisan od državnog tajnika Marija Šiljega u kojim decidirano stoji da planirati, projektirati i graditi te upravljati i održavati vodne građevine ne smiju jedinice lokalne samouprave, nego samo poduzeća s koncesijom za vodne usluge, a na Labinštini je to jedino Vodovod Labin. Dakle, Općina Raša s projektom kojim im predajemo neće moći ni tražiti građevinsku dozvolu, a kamo li natjecati se za sredstva iz europskih fondova“, objasnio je Glavičić, predsjednik Skupštine Vodovoda.

Raša je također tražila izračunavanje jedinstvene cijene vodne usluge za vodno područje, budući da je njoj namijenjena viša cijena bila jedina prepreka u prihvaćanju varijante Studije koja predviđa izgradnju pročišćivača u Labinu i Raši te protok pročišćene vode kroz Rašu. Skupština Vodovoda zatražila je mišljenje Vijeća za vodne usluge, a odgovor glasi da se cijene vodnih usluga mogu formirati po aglomeracijama, odnosno da za jedno područje mogu vrijediti različite cijene.

'Dom za starije osobe gradimo za Labinjane'

Izgradnja Doma za starije osobe se osim na planiranoj lokaciji uz Dom zdravlja razmatra u još dvije varijante: uz Dom zdravlja na otkupljenih 6.500 četvornih metara, odnosno bez još potrebnih dvije tisuće četvornih metara  ili u punom opsegu na gradskom zemljištu u Vinežu, uz zemljište na kojemu je planiran dječji vrtić tj. preko puta Doma Riko Milevoj.

„Na zemljištu kojega smo do sada otkupili izgradio bi se dom manjeg kapaciteta od planiranog, ali s domom u Raši on bi zadovoljavao sadašnje potrebe grada. Dom na gradskom zemljištu u Vinežu izgradio bi se znatno brže, ali njegov nedostatak bila bi udaljenost od Doma zdravlja“, kazao je gradonačelnik u osvrtu na prvi sastanak Tima za provedbu projekta izgradnje Doma za starije održan 22. veljače.   

Do novog sastanka početkom travnja bit će razmotrene sve tri varijante. „Možda najvažniji zaključak ovog inicijalnog sastanka je to da Dom gradimo za svoje građane, a ne za bogate strance ili kremu društva te da će glavno načelo biti izgradnja smještaja po cijenama prihvatljivim Labinjanima. To je početak i kraj svakog razgovora“, poručio je gradonačelnik Valter Glavičić. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa