Labinska republika u Pićnu: Govorit će rudar iz zadnje smjene (video)

0
Elis Baćac, Valter Glavičić, Federika Mohorović Čekada i Zoran Rajković
Elis Baćac, Valter Glavičić, Federika Mohorović Čekada i Zoran Rajković

Središnje obilježavanje 97. obljetnice Labinske republike održat će se u petak, 2. ožujka, u Centru za nematerijalnu kulturu Istre u Pićnu. Više o programu rekla je Elis Baćac, viša stručna suradnica za kulturu, turizam i ekologiju Općine Pićan, gostujući na konferenciji za novinare koju je gradonačelnik Valter Glavičić sa zamjenicima Federikom Mohorović Čekada i Zoranom Rajkovićem održao 26. veljače u prigodnom, rudarstvom nadahnutom ambijentu budućeg kafića u Gradskoj knjižnici.

Podsjetivši da je Tupljak u općini Pićan bio posljednje rudarsko okno na Labinštini i Hrvatskoj općenito, Baćac je kazala: „Svečanost počinje u 13 sati, a prije toga će u 11 sati biti organiziran posjet šohtu i dvorištu bivšeg rudnika gdje će posjetitelje voditi Igor Gržinić. Himnu će na otvorenju akademije izvesti Valnea Vretenar, Pićanka koja studira solo pjevanje na Umjetničkoj akademiji u Splitu i koja je već nagrađivana u zemlji inozemstvu. Pored toga ona će otpjevati nekoliko opernih arija po svom izboru. Učenici Osnovne škole Vladimira Nazora recitirat će pjesme nagrađivane na natječajima „Ca je ča“ i „Di ča slaje zvoni“. O važnosti tukljačanskog rudnika govorit će Đani Ajkler iz Sušnjevice, jedan od rudara koji su u njemu odradili posljednju smjenu 15. svibnja 1999. godine.“

Gradonačelnik Glavičić otputovat će dan ranije u Zagreb na preuzimanje Buissines Friendly Certifacte ili BFC-a dodijeljenog Gradu Labinu. Kako je objasnio Rajković, radi se o certifikatu kojega gradovima i općinama s povoljnim poslovnim okruženjem dodjeljuje Centar za lokalni i ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta Rijeka, a za dobivanje je potrebno zadovoljiti 211 kriterija i indikatora. Labin se u proces certifikacije prijavio u svibnju 2016. godine i završio ga u godinu dana. Najbliži grad koji već posjeduje BFC je Crikvenica.

Gradonačelnik je ovim prigodom ponovio da je Labinska republika događaj na koji je Labinština izrazito ponosna te poručio da mu je drago što se istovremeno održava u Labinu, Pićnu i Raši gdje će biti održana komemoracija za veliku rudarsku nesreću 1940. godine jer se zajedništvom može puno napraviti na velikim projektima, koji Labinštini mogu donijeti samo dobro. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa