Istranin na Olimpijadi u bob posadi: Izbacili smo Jamajku

0
Foto: 100posto
Foto: 100posto

Prije 30 godina u Calgaryju svijet je oduševila posada boba s Jamajke, koja je bila tolika atrakcija da je prema tim dečkima snimljen film "Ledena staza". Prije 16 godina u Salt Lake Cityju prvi se put na Zimskim olimpijskim igrama pojavila i hrvatska posada, dečki s odijelima i kacigama s uzorkom šahovnice također su bili atrakcija, ali ni izbliza kao ona jamajčanska, piše 100posto.

Ipak, obje zemlje su s vremenom stvorile tradiciju pojavljivanja na ZOI-ju, makar su i jednima i drugima medalje podjednako dalek san. Prije četiri godine u Sočiju hrvatske posade nije bilo, ali su zato u Pjongčangu čak dvije - očekivani četverac i pomalo senzacionalni dvojac. A u obje posade pilot je Dražen Silić, 32-godišnjak iz Pule, koji je u ovaj sport stigao iz atletike, kao i većina, piše 100posto.

"Mate Mezulić je prvi bio u tome, pa je i mene navukao. Većina nas je stigla iz atletike, odim Benedikta Nikpalja, jer je najlakše atletičare pretvoriti u gurače", kaže Silić. "Benedikt je i u 'dvojci' jer je najjači pa je najkorisniji u guranju, ali svi su sudjelovali u kvalifikacijama", objašnjava Silić i dodaje da je četverosjed tradicionalno bio glavni cilj za Pjongčang, a dvosjed se plasirao sasvim neočekivano. "Iznenadili smo sami sebe, posuđivali smo bobove jer smo u Ameriku na kvalifikacijske utrke mogli nositi samo jedan. Sklepali smo ga u jednu noć i na 'dvojku' smo gledali kao na trening za 'četvorku', a tek smo iza Nove godine shvatili da smo zapravo i u 'dvojci' unutra, samo smo potvrdili plasman u zadnjoj utrci. Izbacili smo Jamajku, koja je popularnija.", rekao je za 100posto.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa