Turisti koji preko Kaštela ulaze u Istru najprije vide ovo!

0
Granični prijelaz Kaštel (foto: TV Istra)
Granični prijelaz Kaštel (foto: TV Istra)

Ovako izgleda ulaz u Republiku Hrvatsku kod graničnog prijelaza Kaštel. I dok pričamo o udobnom hotelskom smještaju, prirodnim ljepotama i sunčanim plažama, u isto je vrijeme, nažalost, upravo ovo prva slika koju ulaskom u Hrvatsku ugleda gotovo 80 posto svih turista koji stignu u Istru tijekom sezone. Radi se o dionici državne ceste 510 koja godinama čeka obnovu. Gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin pojasnio je kako su tijekom godina u više navrata slali dopise Hrvatskim cestama, no kako se radi o pograničnom području, čeka se zajednički dogovor dviju strana – Hrvatske i Slovenije, donosi TV Istra.

No iako je usuglašena nužna obnova, stala i sva daljnja komunikacija, posebice nakon arbitražne odluke, pa se za konkretne poteze još uvijek čeka. O spomenutoj je problematici gradonačelnik tijekom listopada obavijestio i ministra Butkovića.

Nesiguran most, čija je statika opasno narušena, kao i rupe na cesti – ostaju. Sve to stvara poteškoće i domicilnom stanovništvu koje svakodnevno prolazi ovom dionicom. Jedino što je potvrđeno, kazao je Vižintin, da Hrvatske ceste već ove godine planiraju uložiti 100 tisuća kuna u financiranje projektne dokumentacije za rekonstrukciju mosta.

Problem ovdje nije samo most, nego i zapušteni kanal, koji priikom svake jake kiše lokalnom stanovništvu predstavlja opasnost.

Prema posljednjim informacijama premijer Plenković je o spomenutom slučaju zatražio očitovanje Hrvatskih voda, što su sa svoje strane učinile i slovenske institucije. Sanacija prometnice, mosta te vodotoka, očito mora pričekati da predstavnici visoke politike konačno sjednu za stol i postignu dogovor. Bez obzira na sve, ceste i mostovi trebali bi spajati, a ne razdvajati, no nužno je, prije svega, da budu sigurni za promet, donosi TV Istra.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa