Istarski laburisti: Recite koliko će koštati odvoz smeća

0

U nastavku prenosimo izjavu Istarskih laburista s njihove konferencije za novinare od 20. veljače: "Iako su građani legitimni vlasnici Kaštijuna, aktualna vlast i dalje ignorira i skriva pravu istinu o promašenom projektu izgradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom koji u svojoj suštini počiva na primjeni takozvane MBO tehnologije, (mehaničko-biološka obrada otpada). Koliko je poznato, za projekt je dosad utrošeno nevjerojatnih 40 milijuna eura, no činjenica je da Istra u ovom trenutku zapravo nema trajno riješen problem dugoročnog zbrinjavanja otpada.

Do sada je bilo svakakvih najava o početku rada Kašijuna , a sve zbog isteka rokova prema apliciranom projektu na fondove EU , u suprotnom bi država morala vratiti EU dodijeljena bespovratna sredstva. Najavljeni rok početka 1.ožujak.2018. više je tempiran zbog mogućnosti gubitka nepovratnih sredstava , nego zbog stvarne spremnosti za puštanje u rad MBO postrojenja. Kada MBO postrojenje krene u pogon, a to u dogledno vrijeme  sigurno neće,  pristiglo smeće će se usitnjavati i oblikovati u takozvane bale smeća pod imenom RDF ili SRF, no i dalje će ostajati otpad bez učinkovitog rješenja o njegovom trajnom zbrinjavanju.

Nadalje, SRF ili RDF kao energent iz otpada koje će nastajati u MBO postrojenju , plasirati će se dalje na tržište, međutim i to će biti na račun građana, a prema nekim saznanjima ti će troškovi biti i do 30 eura po toni koje će „Kaštijun“ odnosno građani plaćati onome tko preuzme RDF.

Dakle, ovaj najskuplji projekt na razini Županije koji se već godinama pokušava dignuti na noge, na kraju će na svojim računima osjetiti stanovnici Istre koji će još dodatno biti penalizirani zbog preuzimanja RDF-a. Nažalost, uz sve nedostatke cijelog koncepta na kojem počiva Kaštijun a koji ponavljamo, ne rješava problem trajnog zbrinjavanja smeća, Istrani ni dandanas nemaju predodžbu koliko će zbog svega navedenog realno poskupiti odvoz smeća po pojedinom kućanstvu. Smatramo da je jako neozbiljno i neodgovorno da nitko od nadležnih još uvijek u javnost ne želi izaći s točnim informacijama vezanim uz novoformirane cijene koje nas očekuju.

I ovim putem podsjećamo da smo još davne 2008. godine u HGK prezentirali tehnologiju za zbrinjavanje otpada kada smo i obznanili da je MBO tehnologija neučinkovita i u konačnici najskuplja. Tada smo predlagali da se o svemu otvori javna rasprava kako bi građani imali mogućnost odlučivanja o tako važnom i skupom projektu, koji će otplaćivati putem računa za odvoz smeća, a već se tada znalo i najavljivalo da će biti  na  štetu stanovnika Istre.

Kao vijećnici u skupštini Istarske županije tražili smo konkretne odgovore gdje će se i pod kojim uvjetima otpremiti RDF, ponajviše zbog mogućeg štetnog zagađenja kancerogenih spojeva ( dioksini i furani ) koji se oslobađaju kod nepropisnog sagorijevanja. Također, ostalo je nejasno gdje se pohranjuje pepeo koji može sadržavati te iste kancerogene spojeve, koji direktno ili indirektno preko hranidbenog lanca utječu na zdravlje naših građana.

Prije dvije godine javno smo upozoravali da bi cijena mogla biti od 100 -130 eura k čemu treba pridodati cijenu zbrinjavanja RDF-a. Sada je jasno da naša predviđanja postaju realnost iako vladajući o tome šute i dalje uporno kriju cijene. Istarska javnost ima pravo znati koliko će iznositi računi na kraju mjeseca, tim više što će tih 40 milijuna eura,plus troškovi prerade i zbrinjavanje RDF-a,godinama otplaćivati upravo građani. I dalje smatramo da o svim značajnijim i skupim projektima treba odlučivati  javnost putem javne rasprave i referendumom umjesto vladajućih koji na izborima dobivaju 15 % glasova." rečeno je na konferenciji za novinare IL-a.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa