kandidat za predsjednika

Edi Gobo o izborima u IDS-u: Uskratili su mi stranačke prostorije

0
Edi Gobo
Edi Gobo

„IDS ne može nastaviti ovako, jer je to put u njegovu propast! Ona možda neće nastupiti za godinu ili dvije, ali sasvim sigurno u narednim godinama možemo očekivati propadanje stranke i definitivan silazak s vlasti!“ – rekao je 16. veljače Edi Gobo, kandidat za novog predsjednika IDS-a na konferenciji za novinare u pulskoj Zajednici Talijana „Circolo“.

Iako je bilo za očekivati da će svoju kandidaturu za čelnika IDS-a Gobo objaviti u prostorijama stranke u Splitskoj 3, novinari su pozvani na drugu lokaciju, jer je prema riječima novog predsjedničkog kandidata njemu onemogućena konferencija za medije u prostorijama stranke. Usprkos tome što je isti bio čak 14 godina politički tajnik pulskog IDS-a.

Gobo: Zavladao je strah

„Strah je očito zavladao među mojim stranačkim drugovima, pa su se potrudili da na razne načine opstruiraju moju kandidaturu!" – kaže Edi Gobo. "Osim uskraćivanja prostora za press konferenciju, bilo mi je i onemogućeno kontaktirati s fiducijarima stranke koji će na predstojećem Saboru IDS-a birati predsjednika stranke. Želio sam se fiducijarima obratiti sa svojim programom i načinom kako ja vidim IDS u budućnosti, ali mi je to onemogućeno pod obrazloženjem da Zakon o zaštiti osobnih podataka brani da ja dođem do telefona i e-mail adresa fiducijara, te da ih upoznam sa svojim programom. Time nisam bio u ravnopravnoj utakmici s dosadašnjim predsjednikom IDS-a Borisom Miletićem, jer nisam mogao adekvatno i kvalitetno kontaktirati fiducijare i objasniti im razloge mog kandidiranja uz njihove potpise potpore!“ – kaže pomalo revoltirano Edi Gobo.

Inače, program koji kao eventualni budući predsjednik IDS-a nudi Edi Gobo prvenstveno se bazira na dosljednoj demokratizaciji stranke. Stranka pod hitno mora mijenjati Statut, jer je on zastario i jer se po njemu izbori u konačnici svode isključivo na princip: 1 funkcija, 1 istaknuti kandidat. Također je apsurdno da se kandidat za predsjednika stranke na Saboru može obratiti prisutnim fiducijarima s predstavljanjem u trajanju od svega 10 minuta.

„U IDS-u sam od samih njegovih početaka, a aktivan sam član od sredine 1990-ih godina, mada mi je, eto, danas u ovakvoj demokratskoj proceduri onemogućeno da budem fiducijar  tj. punopravni član Sabora. Tako da potpise podrške za moju kandidaturu moram sakupljati na parkingu ili ispred ulaza u dvoranu u kojoj će se ovog vikenda Sabor održati!“ -  kaže Edi Gobo.

O članovima stranke koji rade u javnom sektoru

Što se tiče programskog dijela koji najavljuje, Edi Gobo se zalaže za decentralizaciju stranke, jer se Statut već deset godina bezuspješno mijenja, iz razloga što to koči vodstvo stranke. Također se zalaže za dekoncentraciju i to ne samo po pitanju dupliranja i tripliranja funkcija i općenito o radu IDS-a, već i o onoj dekoncentraciji koja svima prolazi ispod radara i o kojoj se ne govori. A to je prezastupljenost članova stranke koji rade u javnom sektoru, u odnosu na članove realnog sektora, kojih uglavnom i nema, osim ako se radi o kumstvima i rodbinskim ili prijateljskim vezama.

Govoreći o političkom dugoročnom programskom dijelu, Edi Gobo smatra da se treba boriti za Istru regiju u njezinim prirodnim granicama, te za promptnu autonomiju unutar Hrvatske. Također naglašava „istrijanstvo“, koje je potisnuto jer se vrh stranke uglavnom izjašnjava Hrvatima i Talijanima, dok je Istrijana u vrhu stranke jako malo.

Čeka Miletićevu potporu

„Istrijanstvo je naš svjetonazor, kao kultura našeg zavičaja Istre i otoka, kao privrženost svome kraju i svome narodu i to kao želja da to ne bude samo pripadnost, već i pogled na život i svijet koji nas okružuje!“ – naglasio je Edi Gobo. Na naše pitanje kakav će biti predsjednik pobijedi li Miletića, te hoće li zamijeniti i saborske zastupnike IDS-a novima, Edi Gobo kaže: „Bit ću u svakom slučaju demokratičniji predsjednik od Borisa Miletića.

Od njega očekujem da potpiše moju potporu za kandidaturu i time dokaže da je demokrat. Baš onako kao što sam i ja skupljao dugi niz godina potpise za njega, kada ga još nitko nije ni znao! Što se saborskih zastupnika tiče, treba im dati mogućnost izbora. Ne smije se više dešavati da naši saborski zastupnici budu gradonačelnici, pa da nauštrb rada u svome gradu, u Saboru budu posve neaktivni, blijedi i neprimjetni!“ – završio je Gobo. Na kraju press konferencije prvi je potpis za potporu kandidatu za novog predsjednika IDS-a na listu stavio Zoran Lorencin iz Medulina, inače jedan od osnivača IDS-a. (Damir Strugar)

Zoran Lorencin stavlja prvi potpis na kandidaturu Edija Goba za predsjednika IDS-a

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa