gospodarsko vijeće

Uljanik je strateško poduzeće, treba sačuvati radna mjesta

0
Sa sjednice GSV-a
Sa sjednice GSV-a

U sjedištu Istarske županije u Puli 15. veljače održana je sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Istarskoj županiji (GSV), pod vodstvom predsjednika Borisa Sabattija, uz prisustvo istarskog župana Valtera Flega i gradonačelnika Pule Borisa Miletića. Sjednica je sazvana na inicijativu župana Flega zbog aktualne situacije na poluotoku, a koja se tiče problematike brodogradilišta Uljanika d.d. i ribarenja u Savudrijskoj vali, o čemu je bilo govora i na ovotjednoj Županijskoj skupštini.

Nakon otvaranja sjednice, predsjednik GSV-a Sabatti pozvao je člana Uprave Uljanika Marinka Brgić da održi prezentaciju na temu problematike Uljanika, a u kojoj je bilo govora o sadašnjem stanju poduzeća kao i o programu transformacije Uljanik Grupe. Uslijedila je rasprava nakon koje je GSV usvojio sljedeće zaključke:

Prvo, brodogradilište Uljanik strateško je poduzeće Istarske županije i lider brodogradnje u Republici Hrvatskoj. Uljanik d.d. jedno je od većih proizvodnih poduzeća u zemlji, gradi visoko-sofisticirane  brodove, izvozno je orijentiran te zapošljava 4.453 radnika i 1.900 kooperanata koji direktno rade na brodu.

Drugo, planom restrukturiranja nužno je osigurati dugoročnu održivost Uljanika kako bi se trajno sačuvala radna mjesta u Istri, kako radnika u brodogradilištu, tako i kooperanata.

Treće, predlaže se od svih dionika u procesu restrukturiranja - vlasnika, Vlade RH, Uprave Uljanika, sindikata, Istarske županije, Grada Pule i radnika da svojim djelovanjem omoguće nastavak proizvodnje u cilju daljnjeg razvoja Uljanika Grupe i očuvanju radnih mjesta.

I posljednje, preporuča se Skupštini društva Uljanik d.d. da za budućeg strateškog partnera izabere tvrtku koja će se nastaviti baviti brodogradnjom visoko-sofisticiranih brodova i razvojem novih tehnologija i djelatnosti koje su vezane uz brodograđevnu industriju.

O drugoj temi, Savudrijskoj Vali uvodno je govorio predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić koji je podnio izvješće o stanju ribarstva na tome području. GSV je i o navedenoj tematici usvojio zaključke:

Prvo, na području Savudrije djeluje 30 ribarskih obrta kojima je izlov ribe i uzgoj školjaka glavna djelatnost i i koji su izvor prihoda za mnogobrojne obitelji. Na iskrcajnom mjestu u Savudriji 2016. godine iskrcano je 75 tona ribe s napomenom da nisu uračunate količine uzgoja školjki.

Drugo, traži se od Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije da u što kraćem vremenu dogovore rješenja koja će ribarima omogućiti slobodno ribarenje, poljoprivrednicima obrađivanje zemlje i miran i skladan život građana s obje strane granice.

I treće, predlaže se hitno očitovanje Vlade RH u rješavanju i poništenju izdanih kazni ribarima od strane slovenske vlade. Na samome je kraju današnje sjednice ujedno odabrano i novo vodstvo GSV-a: za predsjednika voditelj Ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije za HURS Rajko Kutlača; a za potpredsjednike direktor Istarske razvojne agencije d.o.o. Pula Boris Sabatti - u ime Istarske županije, te direktor HUP-a Regionalnog ureda Rijeka Nenad Seifert - u ime poslodavaca.

Gospodarsko-socijalno vijeće savjetodavno je tijelo Skupštine Istarske županije, osnovano radi uspostave i razvitka tripartitnog dijaloga. Članovi vijeća biraju se iz redova sindikata, poslodavaca i Istarske županije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa