Iza nas još jedna godina veselog Umaškog karnevala

0
Maškare u Umagu
Maškare u Umagu

Umaški je karneval već tradicionalno veseljem i zabavom obavio svoj grad. Početak karnevalskih dana obilježila je razigrana povorka petstotinjak maskiranih mališana, polaznika umaških dječjih vrtića, koji su 6. veljače prodefilirali umaškom rivom sve do Trga slobode, gdje su mališane i njihove odgajateljice dočekali energični animatori Jovana, Danijel i Nikola. Uz veselu glazbu, djeca su plesala, pjevala i s osmjehom na licima službeno otvorila Umaški karneval. U povorci su sudjelovale uvijek pozitivne i vedre ravnateljice naših vrtića, Marija Adamović i Ondina Šimičić, koje su, uz brojnu publiku u kojoj su se nalazili i gradonačelnik Vili Bassanese te njegovi zamjenici Floriana Bassanese Radin i Mauro Jurman, podržale sve sudionike.

Bogat program Umaškog karnevala nastavio se u Petroviji gdje su u nedjelju, 4. veljače, „ključevi grada“ predani maškarama. Spomenuti je vikend bio i vrijeme tradicionalnih obilazaka maškara po mjesnim odborima grada, da bi se 8. veljače, svi klinci i klinceze u svojim omiljenim maskama uputili u salu Zajednice Talijana „Fulvio Tomizza“ na dječji maskenbal.

Vrhunac Umaškog karnevala odvio se u subotu, 10. veljače u Petroviji, kad je osamstotinjak maškara u trinaest grupa sudjelovalo u povorci veselih maskiranih skupina i alegorijskih kola. Tako su brojnoj publici predstavili svoje originalne maske i veseli duh ovih karnevalskih dana. Trg u Petroviji pretvorio se u pozornicu brojnih sudionika koji su na kraju završili u šatoru na nogometnom igralištu Petrovije, gdje se nastavilo sa zabavom i plesom do kasno u noć. Navečer je maškare rasplesao uvijek dobro raspoloženi „Fun Box band“, koji je bio savršena uvertira u koncert nenadmašive Indire Levak.

U ponedjeljak, 12. veljače, Mjesni odbori Murina i Petrovije su organizirali već tradicionalni dječji maskenbal, dok je naredni dan u Petroviji na red došlo i nagrađivanje najoriginalnijih maski, a u Murinama je ovaj dan bio u znaku spaljivanja pusta te opraštanja od karnevalskih dana, nakon čega je uslijedilo tradicionalno druženje uz „Fritaju za sve vas i nas“.

Kraj ovogodišnjih umaških karnevalskih dana bio je u znaku popularne predstave priređene od strane Udruge "Maškare – Petrovija“ te Mjesnog odbora Petrovija, u srijedu, 14. veljače, a koja svake godine vješto zaintrigira posjetitelje svojim skečevima i scenarijem baziranim na aktualnim temama s područja Umaga i države općenito.

Vraćanjem ključa gradonačelniku Viliju Bassaneseu  te spaljivanjem pusta koje je uslijedilo nakon zabavne predstave, simbolično je „vraćen“ status gradske vlasti na onaj prije početka karnevala. Tako je stigao kraj još jednog Umaškog karnevala, a za sve sudionike nema odmora, jer već sutra počinju smišljati što originalnije maske za narednu godinu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa