Oni pomiču granice znanosti: Marinku Radeu iz Rovinja prestižna nagrada

0
S dodjele nagrade
S dodjele nagrade

Najbolji mladi znanstvenik na svijetu i jedini dobitnik  nagrade »Spine Young Investigator Award« koji je ovo posebno priznanje američkog znanstvenog časopisa Spine osvojio čak dva puta - docent dr.sc. Marinko Rade sa svojim internacionalnim timom kojeg vodi u Finskoj dobitnik je godišnje nagrade za znanost Finskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu Finskog liječničkog zbora, što je od posebnog značaja za našu ustanovu Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "prim.dr.Martin Horvat" u Rovinju.

Zahvale mentoru

- Jako mi je drago što je tim kojeg vodim pobjednik godišnje nagrade za znanost Finskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu Finskog liječničkog zbora. Višestruki sam pobjednik svjetskih i državnih nagrada za istraživanje u kategoriji mladih znanstvenika, ali ova nagrada ima posebno značenje jer je ona prva koju sam osvojio u maksimalnoj kategoriji, među već afirmiranim i poznatim sveučilišnim profesorima i kliničarima. Moglo bi se reći da sam samim time i pobijedio svog učitelja i mentora profesora Olavi Airaksinen, ali istina je da bez njega, njegovih savjeta, strpljenja i očite vjere u mene i naše ideje, ne bi bilo ni mene ni nagrade.  Ovim putem se zahvaljujem mom mentoru, ali i mojoj obitelji i dragim ljudima koji mi pomažu kada mislim da više ne ide, oni su moj oslonac – izjavio je doc. dr.sc. Marinko Rade.

- Nagradu smo dobili za rezultate znanstvenog rada pod naslovom „Normalization of spinal cord displacement with the straight leg raise with resolution of sciatica in patients with lumbar intervertebral disc herniation: A 1.5 year follow-up study“ gdje smo dokazali značajnu povezanost između poboljšanja adaptivnih pokreta živčanih korijena i leđne moždine u vertebralnom kanalu i smanjenja simptoma radikulopatije i križobolje. Naime, nakon što sam 2013. dokazao da magnetskom rezonancom možemo neinvazivno mjeriti pokrete živaca u vertebralnom kanalu, zajedno sa suradnicima godinama smo te pokrete mjerili i analizirali i dokazali da su dosljedni te da adaptacijske pokrete možemo i predvidjeti!, rekao je Rade.

Ono što vidite na rezonanci ne odgovara uvijek statusu pacijenta

- Izgleda da živci svim silama pokušavaju izbjeći kompresiju i zatezanje, što je i logično. Kada smo ove informacije prenijeli na uzrok pacijenata sa hernijacijom intervertebralnog diska sa kompresijom n.  ischiadicus (kolokvijalni išijas), vidjeli smo da smo u mogućnosti ponuditi odgovor na pitanje: Zašto ono što vidite na magnetskoj rezonanci ne odgovara uvijek statusu pacijenta? Naime, ponekad imate lošu sliku, a pacijentu je dobro. Odgovor je da standardnim tehnikama ne mjerimo pokretljivost živaca; problem je u često kompresiji (koju vidimo na standardnim sekvencama magnetske rezonance), ali i u zatezanju živaca (standardne sekvence magnetske rezonance ne omogućavanju vizualizaciju tog problema). Sada to znamo, i što je najvažnije, znamo to izmjeriti i testirati – pojašnjava zahtjevna istraživanja koja sa svojim timom, u kojem su uz njega kao voditelja još šestero Finaca te jedan Australac, provode u Sveučilišnoj bolnici Kuopio University Hospital i University of Eastern Finland gdje je postdoktorant.

Rezultati će biti prezentirani na svjetskom kongresu organiziranom od strane Međunarodnog društva za istraživanje slabinske kralježnice (International Society for the Study of Lumbar Spine - ISSLS) koji se održava u svibnju u Kanadi.

Dr. Rade, Prof. Airaksinen, Dr. Pesonen

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa