incijativa za obranu uljanika

Uskoro prosvjed za Uljanik u Puli: 'Želimo solidarnost'

0
Foto: N1
Foto: N1

Inicijativa za obranu Uljanika "Ne damo Uljanik, ne damo Pulu!" organizira prosvjed za Uljanik 15. veljače u 18 sati na Trgu Portarata. TIm su povodom izdali priopćenje u kojem se osvrću i na stav sindikata. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Radnici i radnice Uljanika, Puležani i Puležanke, U želji da organiziramo izraz solidarnosti stanovnika Pule, Istre, ali i Hrvatske s predstojećom borbom radnika i sindikata za opstankom brodogradnje u Uljaniku, osnovana je Inicijativa za obranu Uljanika "Ne damo Uljanik, ne damo Pulu!". Inicijativu čine građani/ke i aktivisti solidarni sa radnicima Uljanika, kao i pojedinci iz raznih civilnih udruga i političkih stranaka.

Nakon osnivanja Inicijative počinju pristizati brojne podrške ostalih sindikata i organizacija civilnog društva, a peticiju u tek nekoliko dana potpisuje preko 1000 stanovnika Pule. Želja nam je da se iskazana solidarnost i podrška pokažu kao vrijedan zalog za daljnu radničku i sindikalnu borbu u Uljaniku. U tom smilsu pozdravljamo činjenicu da su danas konačno sindikati Uljanika sjeli za isti stol. Međutim, unatoč višekratnim pozivima zadnjih tjedana na dijalog kao i nedavnom pozivu da se na prosvjedu obrate svojim članovima, radnicima, stanovnicima Pule i cijele zemlje s jasnom vizijom ujedinjene borbe za budućnost Uljanika iza koje možemo zajedno stati, rame uz rame, sudeći po medijskim napisima s njihove današnje konferencije, ruku solidarnosti su odbili.

U uvjetima globalne antisindikalne klime mnogi primjeri, širom svijeta ali i u nas (Petrokemija Kutina i Rafinerija Sisak), pokazuju kako je za uspjeh sindikalnih borbi protiv moćnih interesa jednostavno nužno uspostavljanje odnosa solidarnosti, komunikacije i koordinacije sa lokalnim stanovništvom. Zato ne pristajemo da nam se sa nekih strana poručuje kako se radnike i stanovnike Pule “ništa ne pita” i “ništa ne tiče”. 

Okupljanjem u četvrtak u 18h na Trgu Portarata u Puli želimo pokazati kako se Pula i Istra protive daljnjem razaranju i rasprodaji Uljanika te uništavanju brodogradnje, pa čak i kad oni dolaze kao posljedica politika, pa i otvorenih ucjena Vlade RH i Europske komisije te uz podršku lokalnih vlasti. Ne želimo Pulu kao pusti turistički resort! 

Uz navedene razloge, prosvjedovat ćemo i protiv sustava u kojem nas se “ništa ne pita”! U četvrtak će na Portaratu doći svi oni kojima je dosta da ih se baš nikad "ništa ne pita"! Doći će svi oni koji žele stati u obranu prave demokracije, a to znači demokratski nadzor nad gospodarstvom: ekonomsku demokraciju! Sustav u kojem se radnike i stanovnike Pule "ništa ne pita" o Uljaniku i budućnosti njihovog grada, dovoljan je razlog za prosvjed! Imamo puno pravo, pa i obvezu, pokazati da želimo drugačiju, pravedniju i demokratskiju Pulu, Istru, Europsku uniju! 

Podsjetimo, do relativno nedavno je i borba za osmosatni radni dan ili opće pravo glasa izgledala utopistički i “nerealno”, no to nije sprečavalo sindikate da ju podržavaju, pa čak i vode, često i pod cijenu ljudskih života! 

Po prokušanom receptu “uništi, pa prodaj” Uljanik bi zajedno s Pulom, iz višetisućljetnog ponosnog i prkosnog grada bio pretvoren u jeftinu turističku destinaciju s uništenom brodogradnjom i potplaćenim, sindikalno nezaštićenim i obespravljenim konobarima/icama, čistačima/icama i lučkim radnicima/icama. Interesne grupe povezane s upravom Uljanika i potencijalni investitori već napeti kao puške čekaju da, nakon 16.02. kada je zakazana Skupština dioničara, ulete u vlak zvan “restrukturiranje” i podijele plijen na ruševinama slavnog Uljanika.

Da bi se zaustavilo čerupanje Uljanika i Pule u mjesto izrabljivanja gdje će samo odabrani ubirati profit parazitirajući na grbači radne većine - potrebno je jedinstvo i opća mobilizacija javnosti u otporu prema tajkunizaciji Pule i solidarnost s radnicima Uljanika u predstojećoj borbi za Uljanik. Odlučili smo jasno i glasno reći - Dosta! Ne damo Uljanik, ne damo Pulu!

Zato, izađimo na naše, pulske ulice u četvrtak, 15.02.2018. u 18.00 sati, na Portaratu, gdje će uz lokalne govornike/ce sudjelovati i dati podršku borbi za Uljanik i predstavnici borbenih sindikata iz cijele zemlje.

Svoj borbeni i protestni glas pustiti će i pulski zbor Praksa koji je nastao iz želje da se pjevanjem iskaže nezadovoljstvo sadašnjom socijalnom i ekonomskom situacijom u gradu i općenito u državi. Dođite svi! Solidarnost je naša snaga, a otpor naša dužnost! Vidimo se u četvrtak, 15.02.2018. na Portarati u 18 sati", navodi se u pozivu Inicijative za obranu Uljanika "Ne damo Uljanik, ne damo Pulu!"

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa