jasmina černeka

Mlada asistentica Ivana Jakovčića u Briselu: 'Stereotipi su često točni'

0
Foto: Dnevnik
Foto: Dnevnik

Dok smo sjedili u lobiju zidova oslikanih upečatljivim bojama i motivima, okruženi šarolikim društvom, od ljudi koji su kuckali po tastaturama svojih laptopa, do opuštenih turista u razgledavanju Parlamenta, među kojima su bila i djeca koja su prilegla na mekanu kružnu klupu, intervju koji se pretvorio u razgovor dosegnuo je razinu ugodnosti na kojoj zaboravite na vrijeme i obveze. Taj sam intervju vodila s mladom Istrijankom Jasminom Černekom, asistenticom u uredu eurozastupnika Ivana Jakovčića. Ondje se bavi uglavnom, kaže, administracijskim poslom, manje povezanim s političkim djelovanjem. Zadužena je za organizaciju događanja u zastupničkom uredu te sudjelovanje europarlamentarca na ostalim izvanparlamentarnim eventima. Organizira i studijske posjete zainteresiranih građana Europskom parlamentu te brine za  arhivu ureda i pripremu parlamentarnih aktivnosti, piše Dnevnik.

Njezin put do Europskog parlamenta počeo je prijavom na jedan od projekata Europske unije za mlade – Eurodyssée, a dalje su se stvari odvijale u smjeru rada u europskim institucijama. Ni ona kao ni mnogi kolege koji rade kao asistenti nije pripadnica ni jedne stranke, nego je posao dobila zbog svoje struke – komunikologije. Pitam je kako izgleda život na više adresa, koji je tako postavljen ne zbog privatne potrebe ili osobne želje nego zbog prirode posla. "Nije to neki problem. Takav je posao", kaže ova 28-godišnjakinja ističući da se ne radi o tome da je lako, nego o načinu na koji sami gledamo na izazove koji se stavljaju pred nas. "Sve je u perspektivi. Ako nešto prihvatite i vidite u tome određene prednosti, ne gledate na to kao na problem", kaže Jasmina za Dnevnik.

Pritom mi na primjeru pokazuje nešto na što bi u hrvatskom društvu još mogli poraditi, a to je da rad na više adresa podrazumijeva rad s puno širim spektrom ljudi, što pak podrazumijeva mnogo više susretanja s većim brojem različitih ljudskih mana i prednosti nego u prosječnom poslu ili okruženju. A upravo ta dinamika i života i posla ne ostavlja prostora za bavljenje tuđim manama, nego upravo suprotno – njihovim prednostima. "Stereotipi su često točni. Točno je da su, recimo, pripadnici neke nacije sporiji. Ali onda se ne fokusiramo na sporost koju ta osoba ima, nego na njezine prednosti, pa joj u skladu s tim i dodjeljujemo zadatke za koje znamo da će ih obaviti uspješnije. Imam prijateljicu Njemicu i potpuno je točno ono što se obično govori za Nijemce. Kod njih sve mora biti strogo točno, jako su disciplinirani. I to tako prihvatite. A onda opet zna biti trenutaka kada ta prijateljica svjesna te svoje karakteristike, odluči, doduše jako rijetko, odstupiti od svog uobičajenog ponašanja I kaže na primjer: 'Neću to napraviti sada, nego sutra'", ispričala je Jasmina za Dnevnik.

Cijeli tekst ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa