sjednica europarlamenta

Jakovčić: Plomin bolja lokacija za LNG terminal od Krka

0
Plominska termoelektrana na ugljen
Plominska termoelektrana na ugljen

LNG terminal treba izgraditi u partnerstvu s lokalnom zajednicom, istaknuo je europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) u emotivnom govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. „Izgradnja LNG terminala na otoku Krku, investicija koja će se financirati iz fondova EU o kojima mi, ovdje u EP odlučujemo,  ima ozbiljnih problema u svojoj izvedbi. Tehnologija koja se želi nametnuti potpuno je neprihvatljiva, a načelo partnerstva državnih vlasti s lokalnom zajednicom u ovom se slučaju uopće ne poštuje“, upozorio je Jakovčić.

U zaključku Skupštine Primorsko-goranske županije, istaknuo je Jakovčić, jasno stoji da ta Skupština podržava izgradnju LNG terminala na otoku Krku ali da se zastupnici ne slažu s izgradnjom plutajućeg terminala, osobito ne s tehnologijom koja se sada nudi.

„Ako u lokalnoj zajednici imamo partnera koji je spreman prihvatiti LNG terminal na svom području tada trebamo izgraditi takav terminal koji će biti prihvatljiv sa stajališta zaštite okoliša i prihvatljiv građanima tog područja. Za takav kopneni terminal treba potrošiti nešto više novca nego za plutajući terminal. No, upozoravam da se plutajući terminal temelji na tehnologiji koja bi rezultirala time da u Kvarnerskom zaljevu izlovljavamo i serviramo škampe pune klora. A svakako nam nije cilj uništiti turizam, podmorje i morske organizme na Kvarneru“, naglasio je zastupnik IDS-a.

„Zalažem se da učinimo ono što je najbolje za ljude koji žive na tom području. I u odluci općine Omišalj također se prihvaća kopneni LNG terminal, dakle ne onakav kakav se sada predlaže. Zašto bi se europski novac trošio za nešto što građani ne žele i u čemu se građani ne osjećaju kao partneri? Potrebno nam je partnerstvo s lokalnom zajednicom u takvim strateškim projektima“, poručio je Jakovčić.

„Osim na otoku Krku, na sjevernom Jadranu imamo i druge, još bolje lokacije za LNG terminal. Na Urinju i na području Plomina imamo dijelove na kojima je okoliš već devastiran. Bilo bi puno bolje pronaći drugu lokaciju za LNG terminal. Ali ako se ne želi odustati od lokacije na otoku Krku izgradimo terminal napokon u partnerstvu s građanima“, zaključio je europarlamentarac Jakovčić.

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa