Novi ultrazvučni aparat za ginekologiju: lijepa labinska priča (video)

0
 Dr. Moreno Milevoj i novi ultrazvučni aparat
Dr. Moreno Milevoj i novi ultrazvučni aparat

Okončanje akcije nabavke ultrazvučnog aparata za ginekološku ordinaciju uz zahvalu donatorima, dovršetak uređenja druge faze Stacionara i najava akcije nabavke novog rendgenskog aparata bile su teme konferencije za novinare koju su u Domu zdravlja dr. Lino Peršić 8. veljače održali njegov voditelj dr. Davor Rimac i zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada. 

Pridružili su im se ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić, njegova pomoćnica za sestrinstvo Davorka Rakić, ginekolog dr. Moreno Milevoj, voditeljica Stacionara dr. Helena Vlačić, glavna medicinska sestra Doma zdravlja Branka Mrzlić te zamjenica raške načelnice Tina Damjanić.

Glavni nositelj projekta nabavke ultrazvučnog aparata, koji je u funkciju stavljen krajem rujna prošle godine, bila je lokalna samouprava, odnosno Grad Labin i općine Raša, Sv. Nedelja, Kršan i Pićan. Aparat više srednje klase nabavljen je za 360 tisuća kuna, od čega su Istarski domovi zdravlja dali 40 tisuća kuna,Grad je dao 15 tisuća kuna, koliko i općine zajedno, a ostalo su donacije fizičkih i pravnih osoba. 

„Ideja o nabavci pojavila se početkom prošle godine, kada smo zanavljajući ultrazvučni aparat na radiologiji shvatili da moramo nešto napraviti i s onim na ginekogiji. Prva ideja bila je da „zakrpamo“ ono što imamo, pa smo zatražili sredstava iz Grada. Odgovorili su nam da ako već zanavljamo, zašto ne zanavili novi, vrhunski aparat. I tako je ta priča krenula“, kazao je voditelj labinske Ispostave dr. Davor Rimac.

Projekt obnove Stacionara, investicije ukupne vrijednosti 1,3 milijuna kuna, stigao je do polovice realizacije.

„Krajem prošle godine završili smo drugu fazu, ove godine planiramo treću, a sljedeće godine četvrtu fazu. Pomaknuli smo središte Stacionara, proširili sobe i sanitarne čvorove. Želja nam je standard boravka pacijenata podići na što višu razinu“, kazao je dr. Rimac.

Dr. Moreno Milevoj, Branka Mrzlić, dr. Davor Rimac, dr. Ante Ivančić i Federika Mohorović Čekada

Federika Mohorović Čekada napomenula je da je svako ulaganje u zdravstvenu infrastrukturu više nego opravdano jer je zdravlje iznad svega.

„Odavno smo svjesni da brigu o zdravlju ne smijemo ni pod koju cijenu prepustiti isključivo onima kojima je to i zakonska obveza, već naprotiv, da zajedno s Istarskim domovima zdravlja i Labinskom ispostavom moramo aktivno participirati kako bi standard zdravstvene zaštite ostao na razini koju je Labin uvijek imao. Tu visoko postavljenu ljestvicu ne smijemo spuštati.

Ovaj novi, suvremeni ultrazvučni aparat, osim izuzetno velike važnosti u očuvanju zdravlja nas, žena, nosi u sebi i onu drugu humanu, ljudsku, toplu i blisku stranu medalje, a nju čine ljudi. Naglasit ću upravo tu riječ, a ne institucije, tvrtke i firme, već ljudi koji su se uključili na poziv Grada i svojim donacijama omogućili nabavku“, kazala je zamjenica gradonačelnika.

Zahvaljujući se svim sudionicima akcije, posebno je istaknula donaciju udruge naših iseljenika u New Yorku „Istrian American Charity Association“ u iznosu od 10 tisuća dolara. Radi se sredstvima pokojnog Vlade Blaškovića, pa zahvala ide njegovoj supruzi Izabeli i kćeri Evi.

„Ja sam i osobno zadovoljan jer nakon više od trideset godina staža prvi puta radim na novom ultrazvučnom aparatu. Aparat u potpunosti zadovoljava razinu zdravstvene zaštite koju pružamo u našim ordinacijama“, kazao je ginekolog Milevoj.

„Ova akcija djelatni je dokaz da je na Labinštini prisutan duh dr. Lina Peršića, koji je razvijao zajednišvo između zdravstva i lokalne zajednice. Istarski domovi zdravlja ulaganjima potvrđuju da su financijski stabilna institucija. Stabilno poslujemo, a uz pomoć lokalne zajednice stvari idu brže i kvalitetnije. Na primjer, bez pomoći zajednice ovakav bi aparat na red došao tek za tri-četiri godine“, kazao je Ivančić.

U nastavku je najavio novo obraćanje lokalnoj zajednici, ovaj put za potrebe digitalizacije radiološke dijagnostike u Istarskim domovima zdravlja. 

„Radiološka dijagnostika je u svim istarskim ispostavama dotrajala i zastarjela. Radi se na analognim uređajima, a potrebno je uvesti suvremene, digitalne. Htjeli bismo izvesti to što brže, a ne da obnavljamo ispostavu po ispostavu. Ukupnu investiciju procjenjujemo na 7,5 milijuna kuna.To je trenutačno naš najvažniji tehnološki i financijski projekt. Ideja je da ga solidarno, uz pomoć lokalne zajednice i donatora, realiziramo do kraja ove godine“, kazao je dr. Ivančić. (Tekst i foto: Robi Selan, video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa