S Talijanima i Slovencima bolje ćemo rješavati krize na moru

0
Dino Kozlevac i Valter Flego
Dino Kozlevac i Valter Flego

Projekt kojeg su razvile Nordijske zemlje, a EU prihvatila kao sustav organizacije operativnog rješavanja situacija na moru, uskoro počinje s implementacijom i na području Sjevernog Jadrana. Naime, riječ je o najnovijem EU projektu - „NAMIRG  - North Adriatic Maritime Incident Response Group“, koji je odobren za sufinanciranje od strane Europske komisije. Na konferenciji za novinare, održanoj 7. veljače u sjedištu Istarske županije, u Puli, predstavili su ga istarski župan Valter Flego i zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac.

Župan Flego čestitao je svima koji su sudjelovali u izradi projekta, naglasivši kako se njime čini dodatni iskorak po pitanju organizacije vatrogastva na moru i to u suradnji s kolegama iz Italije i Slovenije.

„U vremenima kada često svjedočimo različitim, nepredvidljivim situacijama znamo koliko je značajna uloga organiziranog sustava. Govoreći posebno o Istri, ovako organizirano vatrogastvo garantira kako našim građanima, tako i brojnim turistima potrebnu razinu zaštite kao što je to u većini europskih država, a slobodno možemo reći i bolju razinu od mnogih država“, istaknuo je župan Flego i nastavio: „Od preuzimanja vatrogastva u nadležnosti općina, gradova i Županije organiziran je jedinstveni sustav vatrogastva u Istarskoj županiji, koji je danas na samome vrhu u Hrvatskoj. Za Istru, kao turističku regiju pitanje i percepcija sigurnosti su izuzetno važni jer će kod mnogih turista upravo to biti odlučujuća karika kod odabira destinacije“.

Prema riječima zapovjednika Kozlevca, područje akvatorija Istarske županije i Sjevernog Jadrana vrlo je prometno plovilima svih vrsta, kao i velikim brojem instalacija uz more, poput luka, lučica, marina te izloženo opasnostima od pomorskih nesreća svih vrsta. U proteklim godinama bilježi se određeni broj incidenta, havarija koji su do sada, izuzev Und Adriyatika, riješeni bez većih posljedica.

„Kako bi bili spremni za moguće nesreće na tome području, Vatrogasna zajednica Istarske županije, zajedno s Gasilskom brigadom Koper i Comando Regionale Vigili del Fuoco Friuli Venezia Giulia, kao vodećim partnerom, sudjelovala je u izradi projekta NAMIRG. Projekt se sastoji od organizacije zajedničke postrojbe po osam vatrogasaca iz svake države, odnosno ukupno 24 vatrogasaca“, kazao je Kozlevac. Nadodao je da je cilj projekta snimiti postojeće stanje sustava intervencija na moru, u okviru zakonodavstava triju država izraditi procedure i planove intervencija u akvatoriju Sjevernog Jadrana, obučiti vatrogasce, opremiti potrebnom opremom i uvježbati sustav kako bi intervenirali na području Sjevernog Jadrana kao jedinstvena postrojba po jedinstvenom planu.

Projekt je kandidiran na natječaj mehanizma civilne zaštite Europske komisije. Europska komisija odobrila je projekt te je ugovor potpisan 24. siječnja 2018. u Bruxellesu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 904.698,91 euro, od toga bespovratno 678.524,18 eura ili 75 posto. Bespovratni iznos za Vatrogasnu zajednicu Istarske županije: 204.887 eura. Projekt će trajati 2018. i 2019. godine.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

VOZAČ/VOZAČICA TRANSFERA / TRANSFER DRIVER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI KUHAR/ ICA - ASSISTANT COOK

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI RADNIK /ICA - KITCHEN WORKER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA / SKIPER/SKIPERICA - SKIPPER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA