europski parlament

S Plenkovićem o Uljaniku: Je li brod europski proizvod (video)

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

U sklopu rasprave na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem o budućnosti Europe zastupnik Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) je predsjedniku Vlade RH postavio tri pitanja.

Prvo pitanje odnosilo se na princip supsidijarnosti. “Vidite li, gospodine Plenkoviću, supsidijarnost kao najbolji način funkcioniranja Europske unije, a samim time i Hrvatske? Kao što ste i sami rekli, vlast koja je bliža građanima može bolje izvršavati svoje obveze”, naglasio je Jakovčić.

Drugo pitanje bilo je vezano uz brodogradilište Uljanik i budućnost europske brodograđevne industrije. “Smatrate li brodogradnju pravom europskom industrijom, a brod pravim europskim proizvodom”, pitao je Jakovčić hrvatskog premijera.

Vezano uz ulogu Hrvatske u procesu proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana Jakovčić je premijera Plenkovića pitao koji je politički kontekst skorog posjeta srbijanskog predsjednika Vučića Hrvatskoj i što taj posjet donosi zapadnom Balkanu.

U odgovoru na pitanje o supsidijarnosti premijer Plenković je istaknuo da je njegov cilj osnažiti ulogu Hrvatskog sabora u procesu donošenja zakona kao i u pitanjima važnim za cijelu Europsku uniju.

Govoreći o brodogradnji premijer je kazao da je “odluka o Uljaniku bio politički izbor temeljen na uvjerenju kako brodogradilišta u Puli i Rijeci, koja zapošljavaju više od 5 tisuća radnika, imaju potencijal da pronađu strateškog partnera, provedu restrukturiranje i postignu dugoročnu održivost svoje proizvodnje”.

Odgovarajući na Jakovčićevo pitanje o posjetu srbijanskog predsjednika Zagrebu premijer Plenković je rekao kako će u fokusu razgovora biti pitanje nestalih osoba, pitanje granice i procesuiranje ratnih zločina pred nacionalnim sudovima. “Na hrvatskoj strani postoji dobra volja za pronalaženje načina kako bi se premostile zapreke razvoju boljih odnosa Zagreba i Beograda”, rekao je Plenković.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa