Istarski 'partizani' i 'fašisti' ostali bez honorara

0
Sa snimanja u Kršanu (foto: Robi Selan)
Sa snimanja u Kršanu (foto: Robi Selan)

„Prošlo je skoro jedanaest mjeseci, a mi još nismo dobili honorare“, kaže Nikola Šumberac, jedan od Istrana koji su statirali u scenama filma „Bijeg do mora“ snimljenima u Kršanu. Producent filma je Gral film iz Zagreba, a statiste je zaposlio Studio 8, također iz Zagreba.

„Potpisali smo ugovore, ali nismo dobili kopije. Trebali smo dobiti dvjesto kuna po danu. Ja sam proveo jedan dan na snimanju, a kada sam drugi dan ponovo došao rekli su mi da im nisam potreban i da mogu ići kući. Poslije sam, kao i drugi slao poruke, Gralu i Studiju, ali nikakav konkretan odgovor nisam dobio “, priča Šumberac, koji je u filmu trebao glumiti alpinca, ali je „degradiran“ u običnog talijanskog fašista.

Osim u Kršanu, film je u Istri sniman u Puli i Rovinju, a honorare nisu dobili ni tamošnji statisti. Zbog toga su se okupili na Viberu i odlučili izaći u javnost, što su Puljani učinili 2. veljače u Jutarnjem listu. „Bijeg do mora“ film je o ljubavi između prisilno mobiliziranog njemačkog vojnika u Drugom svjetskom ratu i Hrvatice, a režira ga Veljko Bulajić. Sniman je u međunarodnoj koprodukciji Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, što otežava isplatu honorara, koje, kako piše Jutarnji list, još nisu dobili ni glumci. (R.S.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa