Treba li Uljaniku i Hrvatskoj strateški partner?

0
Grafit u Puli
Grafit u Puli

Hrvatskoj pod hitno treba - strateški partner. Materinski rečeno, gazda. Ali ne takav kakvog ima u Bruxellesu i Washingtonu, koji mari za nju kao zla maćeha za Pepeljugu. Uskoro će pet godina uglavnom politički i ekonomski jalovog članstva RH u Uniji, koja je izbjegla biti Hrvatskoj - strateški partner. U ključnim područjima za svaku zemlju: unaprjeđenju gospodarskog razvitka i poboljšanju životnog standarda. Skeptici tvrde da je RH uplatila Uniji tri milijarde kuna više od svote na koju "imamo pravo" u EU fondovima. To je i najgori skor usporedi li se s istovrsnim postignućima bivših komunističkih zemalja, primljenih u Uniju u razdoblju 2004.-2009., piše h-alter.

Čemu onda lelek za - strateškim partnerom? Oksimoron? Drveno željezo? Statistička fatamorgana o razvojnom uzletu - koji ne uvažava crne činjenice o 8,5 milijardi kuna duga u zdravstvu, diskriminiranu socijalu, demografiju, školstvo, znanost... - oprečna je aktualnoj zbilji u kojoj ista Plenkovićeva vlada tvrdi da krupnije gospodarstvo više ne može dalje bez - strateškog partnera. I sad nastaje frka. Brodogradilište Uljanik u Puli. Petrokemija u Kutini. Rafinerija nafte u Sisku. Konzum i redom gotovo sve tvrtke koncerna. Popis potrebitih strateškog partnera gotovo nema kraja. Jezivo. Quo vadis, Croatia? Što uopće još može samodostatno/samoobnovljivo opstati u ovoj zemlji, ako nije palo žrtvom najprije ratnoprofiterskih, pa i ostalih "domoljubnih" potkornjaka? piše h-alter.

Škver u Puli ima 160 godina tradicije i punu knjigu narudžbi čak za najsofisticiranija plovila velike dodane vrijednosti, posla preko glave, ali nema za plaće radnicima ni novca za platiti dobavljačima. Radnička buna je logična posljedica, jer ljudi nečim moraju platiti režije, vraćati kredite, kupiti hranu obiteljima... Ovrhe im kucaju na vrata. "Dolje uprava! Ostavke, ostavke...! Dosta smo vam davali popusta! Lopovi, lopovi, lopovi..." - orilo se Pulom, dok se čekalo bijeli dim iz Bruxellesa u vezi s državnim jamstvom za 96 milijuna eura kredita Uljaniku, uvjetu za preživljavanje idućih dva-tri mjeseca, dok se ne pronađe - strateški partner, piše h-alter.

Ostalo je ispod radara da Vlada jamči za Uljanikovih 96 milijuna eura kredita proračunskim, novcem svih poreznih obveznika, koji je unaprijed izgubljen. U šest mjeseci, koliko Europska komisija dopušta trajanje jamstva, Uljanik jamačno neće naći strateškog partnera, piše h-alter.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa