Peticija Inicijative za obranu Uljanika: Žele državnu dokapitalizaciju

0
Foto: N1
Foto: N1

Inicijativa za obranu Uljanika - Ne damo Uljanik pokrenula je potpisivanje peticije "Ne damo Uljanik - ZA smjenu Uprave, Za odgodu Skupštine dioničara, Za državnu dokapitalizaciju Uljanika" na platformi za peticije na linku: https://www.peticija24.com/nedamouljanik.

E-mail organizatora upućen našem portalu prenosimo u cijelosti.

"Budimo svjesni da živimo u povijesnom trenutku za Pulu, trenutku koji će odrediti budućnost našeg grada za generacije koje iza nas dolaze. U takvom trenutku, kada ispaštaju naši najbliži i susjedi, ali kada povijest može još otići u jednu ili drugu stranu, u takvom trenutku upravo odgovornost nalaže da čovjek, ako je čovjek - jednostavno mora djelovati. Zato pozivamo sve stanovnike Pule, Istre i šire da djeluju! Na sve moguće načine iskažimo svoju solidarnost sa radnicima i sudbinom Uljanika, jednog od simbola Pule koji hrani tisuće naših obitelji. Ova peticija jedan je od načina. 

Vašim potpisom na ovu peticiju Inicijative za obranu Uljanika - Ne damo Uljanik podupirete sljedeće zahtjeve koje ćemo uputiti dioničarima Uljanika, Upravi i Nadzornom odboru Uljanika, Vladi Republike Hrvatske te domaćoj i svjetskoj javnosti:

1. Tražimo ostavku ili smjenu Uprave i Nadzornog odbora Uljanika te odgodu Skupštine dioničara Uljanika zakazane za 16. veljače 2018. godine. Uprava koja se očito ne želi baviti brodogradnjom treba otići, te je treba zamijeniti Upravom koja to želi. Tek nakon toga je moguća Skupština dioničara.

2. Tražimo od Vlade Republike Hrvatske da ona dokapitalizira/nacionalizira Uljanik kako bi spriječila najavljeno preuzimanje od strane investitora koji žele ugasiti brodogradnju, a izbor Uprave i Nadzornog odbora prepusti radnicima. Obrazloženje:

1. Apsurdno je, bezobrazno i nedopustivo da ova Uprava, nakon što je Uljanik dovela do dna sada ima obraza sazivati Skupštinu dioničara i predlagati rasprodaju i restrukturiranje koje bi provodili opet upravo oni - koji su firmu i doveli pred uništenje. 

Sve i da višegodišnje manipulacije i svjesno uništavanje Uljanika iznutra stavimo na stranu, Uprava koja se jednog dana probudi i shvati da im za obavljanje poslova koje su već ugovorili nedostaje nekoliko stotina milijuna eura - jednostavno je ili nesposobna ili korumpirana uprava. Ovoj Upravi nije stalo do brodogradnje, te je stoga njena ostavka ili smjena, kao i odgoda Skupštine dioničara jedino prihvatljivo rješenje kako bi se sačuvala brodogradnja. Smatramo kako je nužna i pozornost institucija poput Državnog odvjetništva i USKOK-a.

2. Država mora štititi interese svojeg stanovništva, a to ovom slučaju znači: Uljanik vratiti onima koji ga stvaraju i koji od njega žive. Sve ostalo je siguran gubitak za zajednicu. Želi li Vlada RH štiti interese naroda, ona mora učiniti sve kako bi Uljanik ostao “naš”, odnosno kako ne bi pao u ruke onih koji se nazivaju investitorima, a kojima niti najmanje nije do stvarnog investiranja u brodogradnju, već se žele dokopati atraktivnih turističkih lokacija.

Uništenje Uljanika, ne uspijemo li ga spriječiti, značilo bi zatvaranje kruga u kojem kompletni pulski zaljev odlazi u ruke domaćoj i svjetskoj tajkuneriji dok stanovnici Pule ostaju bez najvrijednijeg proizvodnog (Uljanik) i prostornog resursa (Monumenti, Sv Katarina, Muzil…), kao i mogućnosti da sudjeluju u planiranju i razvoju vlastitog grada. Zato borba za Uljanik predstavlja nastavak dugogodišnje borbe stanovnika Pule protiv opće turistifikacije i pretvaranja živog i slavnog grada u najobičniju destinaciju, odnosno - puku robu.", navodi se u e-mailu Inicijativa za obranu Uljanika - Ne damo Uljanik.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa