Noć muzeja

Otvorene izložbe sportskih stranica Komune i crteža Josipa Diminića

0
Na izložbi Sport u Labinskoj komuni
Na izložbi Sport u Labinskoj komuni

Ovogodišnja Noć muzeja u Labinu je obilježena dvjema izložbama: Sport u Labinskoj komuni postavljenoj u Gradskoj galeriji i izložbom crteža akademskog likovnog umjetnika Josipa Diminića „Povratak korjenima“ postavljenoj u galeriji Narodnog muzeja. Obje izložbe istovremeno je u Gradskoj galeriji 26. siječnja otvorila zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada. 

„Muzeji nisu samo mjesto sakupljanja i čuvanja građe, muzeji moraju biti mjesto stvaranja identiteta; ovdje, večeras, stvaranja loklanog labinskog identiteta, a galerije moraju biti mjesto susreta umjetnosti s građanima. Labinska komuna bila je sinonim informiranja Labinjana i labinskih iseljenika, a izložba Josipa Diminića uvijek je praznik kulture i umjetnosti u Labinu“, kazala je Mohorović Čekada.

Vedran Kos, kustos Narodnog muzeja, organizatora izložbi, u uvodnoj je riječi objasnio da su u Galeriji izložene do sada digitalizirane sporstke stranice Labinske komune te da će proces digitalizacije svih brojeva ove novine biti dovršen za oko godinu dana, nakon čega će se novina moći listati na mrežnim stranicama Grada Labina.   

„Labinska komuna, lokalno glasilo koje je izlazilo od 1976. do 1997. godine, neiscrpno je vrelo informacija svih sfera u životu Labina, pa tako i sporta. Uz rukomet i nogomet, koji su perjanica sportskog života u gradu, željeli smo predstaviti i sportove koji su relativno nepoznati. Na primjer, rijetko tko zna da je postojao i kuglački klub. Mnogi će se prepoznati na fotografijama, a primijetit ćete i da su teme aktualne jer, primjerice, boćari još uvijek nemaju dvoranu“, rekao  je Kos.

Kazao je i to da je na ideju o izložbi „Povratak korijenima“ došao u trenutku kada je listajući mape s crtežima u Diminićevoj galeriji shvatio da je Diminić zapravo crtač koji je evoluirao u kipara crpeći svoje nadahnuće iz crteža.

„Crtački opus Josipa Diminića oduvijek je bio u drugom planu. Iako je Diminić po obrazovanju slikar, najpoznatiji kao kipar, crtežima se sam autor vraća korijenima i zavičaju. Predstavljena izložba Josipa Diminića pokušaj je presjeka njegova crtčakog opusa od sredine 50-ih godina, pa do današnjih dana“, istaknuo je Kos.

„Sport nas od najranije dobi uči temeljnim ljudskim vrijednostima: zajedništvu, prijateljstvu i dijeljenju i uči nas da budimo veliki u porazu i dostojanstveni u pobjedi. Mi smo imali sreću da su u našem gradu izlazile novine koje su parktički pratile sve sporstke događaje, pa danas imamo priliku da se podsjetimo na njih", kazao je Đanluka Miletić, predsjednik Sportske zajednice Grada Labina.

Loredana Ružić Modrušan, gradska viša savjetnica za kulturu, informiranje i odnose s javnošću, posebno je emotivno sudjelovala u pripremi izložbe stranica Labinske komune budući da je u njenoj redakciji radila od 1988. do 1997. godine. Pozdravila je u publici prisutnog glavnog urednika Valtera Černjula, sportskog novinara Branka Biočića, prvog urednika Marijana Milevija, novinara kulture Tulija Vorana, autora križaljke Valtera Kvalića kao i urednika Labinstine info Nenada Čakića koji je kao srednjoškolac također surađivao s Labinskom komunom.

Loredana Ružić Modrušan je podsjetila i na veliku ulogu koju je Labinska komuna imala u povezivanju iseljenika s rodnim krajem s obzirom da je u to vrijeme, kada nije bilo interneta a međunarodni telefonski pozivi bili su jako skupi, ova novina našim iseljenicima bila jedina veza s Labinštinom. „Bila je to novina koja je s velikim entuzijazmom pratila sve u gradu. Koliko je još uvjek u duši naših starijih sugrađana kazuje činjenica da nerijetko u kiosku kada traže Labinštinu.info pitaju je li došla Komuna“, rekla je Ružić Modrušan.

„Ponosan sam i sretan što je Labin grad kulture i grad sporta, a to vrijedi i za cijelu Hrvatsku. Njegova kultura, ovdje vezano za likovnu umjetnost, ima jedno od prvih mjesta u Europi. Ako nije neskormno reći, imao sam nedavno izožbu u Parizu na koju nisam mogao doći, pa su zbog toga organizatori bili ljuti“, rekao Diminić pozdravljajući publiku.

O važnosti sporta i kulture u gradu napomenuo nam je i bivši glavni urednik Labinske komune Valter Černjul, kojega smo zatekli u razgovoru s Brankom Biočićem: „Sport i kultura uvijek su bili pristuni u novini. Bilo je specijalnih brojeva koje smo izdavali u povodu samodoprinosa, ali i u njima se nalazila stranica posvećena sportu i kulturi“. Izložbe se mogu pogledati do 24. veljače. (Tekst i foto: Robi Selan)

Na izložbi Josipa Diminića "Povratak korijenima"

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa