Počinje 22. izdanje Međunarodne kiparske škole Montraker

0
U Vrsaru je predstavljeno 22. izdanje Međunarodne kiparske škole „Montraker“
U Vrsaru je predstavljeno 22. izdanje Međunarodne kiparske škole „Montraker“

U Vrsaru je predstavljeno 22. izdanje Međunarodne kiparske škole „Montraker“. Manifestaciju su predstavili načelnik Općine Vrsar Franko Štifanić, direktorica Turističke zajednice Općine Vrsar Natalija Vugrinec, umjetnički direktor škole Peruško Bogdanić, direktorica Pučkog otvorenog učilišta Poreč Sanja Radetić Fatorić te voditelj projekta Andi Bančić.

Načelnik Štifanić je izrazio zadovoljstvo što se ova manifestacija održava već 22 godine, što je najbolji dokaz njezine uspješnosti i kvalitete. Siguran je da će i ovogodišnje izdanje biti na razini dosadašnjih, te da će ova važna manifestacija još puno godina živjeti u Vrsaru.

Direktorica Vugrinec je naglasila značaj koji ova manifestacija ima za turističku ponudu Vrsara. Ona donosi dvostruku vrijednost: mnoštvo skulptura koje krase javne površine u Vrsaru, koje od Vrsara čine veliku „galeriju na otvorenom“, te činjenica da posjetitelji mogu izravno svjedočiti samom nastanku umjetničkih djela u sugestivnom ambijentu antičkog kamenoloma na Montrakeru, a zatim mogu ta ista umjetnička djela po svom povratku u Vrsar potražiti na prostoru gdje su postavljena.

Sanja Radetić-Fatorić je također izrazila ponos i zadovoljstvo zbog uspješnosti i trajnosti međunarodne kiparske škole. Istaknula je odličnu suradnju suorganizatora (Pučkog otvorenog učilišta, Općine i Turističke zajednice) te glavnih sponzora manifestacije (Maistre, Kamena Pazin i Montrakera).

Ovogodišnje je izdanje predstavio voditelj projekta Andi Bančić koji je istaknuo da će ove godine u radu škole sudjelovati slijedeće akademije: Akademija likovnih umjetnosti Zagreb (mentor: Peruško Bogdanić, umjetnički direktor Montrakera, studentica: Georgette Ponté), Akademija primjenjenih umjetnosti Rijeka (mentor: Želimir Hladnik, student: Silvester Ninić), Umjetnička akademija Split (mentor: Nikola Džaja, studentica: Srna Krstulović), Akademija za likovnu umjetnost Ljubljana (mentor: Metod Frlic, studentica: Urška Sršen) i Likovna akademija Venecija (mentori: Giuseppe La Bruna i Roberto Pozzobon, studentica: Marija Marković).

Studentima će u obradi kamena pomagati tehnički suradnik akademski kipar Petar Dolić i kamenoklesari Mario Rakovac i Milan Mendiković. Suorganizatori Škole su Pučko otvoreno učilište Poreč, Općina Vrsar, TZ Općine Vrsar, Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb, Umjetnička akademija Split i Akademija za likovnu umjetnost Ljubljana.

Od samih početaka u organizaciji Škole pomažu i lokalne tvrtke: Maistra koja se brine za smještaj i prehranu sudionika, dok Kamen Pazin donira blokove kamena koje studenti obrađuju. Gotove skulpture se postavljaju u javni prostor a za njihovo postavljanje je zaduženo komunalno poduzeće Montraker iz Vrsara.

„Ove godine ćemo predstaviti katalog u kojem je naglasak na skulpture postavljene prošle godine a koji sadrži i popis svih postavljenih skulptura sa kartom na kojima su označene njihove pozicije. Jedina nedjelja za vrijeme trajanja škole tradicionalno je rezervirana za izlet u sklopu kojega učesnici posjećuju Poreč, Rovinj i Međunarodni kiparski simpozij Dubrova kraj Labina. Svečano zatvaranje škole će se održati 14. rujna u 18 sati u kamenolomu Montraker. Kao glazbena uvertira događaju nastupit će učenici Osnovne glazbene škole „Slavko Zlatić“, područne škole Vrsar. Nakon predstavljanja skulptura večer se nastavlja na rivi gdje se organizira Ribarska fešta. Skulpture će se na svoje predviđene lokacije prenijeti 15. rujna“, kazao je na predstavljanju Andi Bančić.

Inače, Međunarodna studentska kiparska škola Montraker nastala je iz ideje Josipa Diminića i Drage Orlića, koji su tražili kako obogatiti kulturnu ponudu Vrsara te su tako iskoristili postojeći a napušteni kamenolom iz kojega se vadilo kamenje za izgradnju Venecije.

Umjetnički direktor festivala Peruško Bogdanić naglasio je kako ga veseli sve intenzivnija suradnja s Likovnom akademijom iz Venecije. Istaknuo je kako će se ove godine u okviru škole realizirati i obnova fontane u vrsarskoj osnovnoj školi, na čemu će raditi studentica s ljubljanske akademije Urška Sršen te njezin mentor Metod Frlic. Radi se o još jednom bitnom odmaku od uobičajenog programa kiparske škole te daljnjem koraku ka uklapanju rada škole s lokalnom zajednicom. (M.G.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa