Damir Grünbaum:

'Pomno isplanirani scenarij uništavanja Uljanika privodi se kraju'

0

„Uljanik nisu dizalice i hale, Uljanik su ljudi i svaki planirani otkaz nije spašavanje brodogradilišta već upravo suprotno. Današnje uključivanje policije u čuvanju ulaza u Uljanik je znakovito, u Živom zidu smo navikli da se policija uključuje kad se hoće sprovesti nešto što je na štetu građana“, smatra Damir Grünbaum, vijećnik Živog zida u Gradskom vijeća Umaga i predsjednik Kluba vijećnika Živog zida u Županijskoj skupštini.

Njegovo priopćenje donosimo i nastavku:

„Svjedoci smo da se pomno planirani scenarij uništavanja Uljanika privodi kraju. Interesna skupina političara, njihovih uhljeba u Uljaniku i pojedinih sindikalista u sprezi sa korporacijama i tajkunima na sjednici glavne skupštine Uljanika 16. veljače sprema se dati završni udarac posrnulom divu. Sve će to opet biti prikazano kao briga o interesima radnika Uljanika i građana Istre i šire. To podsjeća na viđene privatizacijske malverzacije iz devedesetih i kasnije. Akteri su isti, žrtve su iste!

Davanje jamstva vlade i prihvaćanje od strane EK te isplata plaće radnicima poslužilo je da se  skrene pažnja od skorog neizbježnog razvlaštenja radnika i masovnih otkaza.  Dakle, na izvanrednoj skupštini Uljanika 16. veljače donijet će se odluka o dokapitalizaciji, temeljni kapital će se povećati sa oko 100 do maksimalno 400 milijuna kuna. Udio malih dioničara  će se smanjiti sa 46% do minimalno 11%. Sadašnji dioničari neće moći kupovati nove dionice. Pripremit će se teren, zna se kome, za jeftino prijateljsko preuzimanje. Najmanja količina dionica koja će se moći kupiti je ukupne vrijednosti 6 mil. kn, uz vrijednost dionice od 30 kn što daje rezultat koji kaže da je moguće preuzimanje bez prospekta za 180 mil. kn. Uljanik će biti preuzet za sitniš od oko 25 milijuna eura.

To povlači i novi Plan restrukturiranja koji će u prvom valu odnijeti 1600 radnih mjesta, smanjiti kapacitete i lokaciju te donijeti famoznu diversifikaciju, a prema sličnom scenariju viđenom u Brodosplitu. Novi vlasnici ne grade brodove niti imaju tu namjeru, te će sigurno većina radnika u kratkom razdoblju ostati bez radnih mjesta.

Političari i sindikati govore da će se tako spasiti Uljanik, nažalost još jednom pokazuju socijalnu neosjetljivost i nebrigu za ljude.

Prema razgovoru sa radnicima glavni uzrok ovog stanja je neorganiziranost i rastrošnost u svim segmentima procesa izgradnje brodova, nestručnost uprave, nerad nadzornog odbora, pojedinih kooperanata i managera, te uhljebništvo i nepotizam. Ograničenim restrukturiranjem, koje bi se odnosilo na financijske mjere, unutarnju organizaciju, ugovaranje brodova i proizvodne procese uz uspostavljanje efikasne kontrole, Uljanik bi, uz punu Knjigu narudžbi i uključivanje države, mogao opstati. Diversifikacija nije potrebna jer je dio aktualnog plana restrukturiranja koji je izrađen po mjeri budućih vlasnika na štetu radnika radi interesa navedene skupine. Ako je novo preuzimanje neizbježno, neka novi strateški partner bude provjerena tvrtka kojoj je osnovna djelatnost brodogradnja i neka Uljanik ostane u sadašnjim gabaritima i kapacitetu. 

Zatvaranje Uljanika i 3. Maja imalo bi nesagledive posljedice za privredu cijele Hrvatske. Očito da to mnoge koje bi najviše trebalo biti briga, jednostavno nije briga! Radnici su prepušteni sami sebi, ali i sami sebi mogu najviše pomoći. Vrijeme ističe“, kazao je Damir Grünbaum iz Živog zida.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa