Gasi se rezervat Liburna u Raši: Magarci odlaze na klanje

0
Ivan Perko
Ivan Perko

Rezervat magaraca Liburna u Most Raši, kako sada stvari stoje zauvijek će zatvoriti svoja vrata. Od četrdesetak magaraca koji tamo žive polovicu uskoro čeka klanje. Sudbina je zapečaćena starijim magarcima, dok će se oni mlađi pokušati udomiti.

O razlozima ove odluke progovorio je Ivan Perko, koji se već dugo godina brine za magarce u rezervatu. Prema njegovim riječima rezervat se zatvara zbog stalnih prijava građana i samog načelnika Općine Raša, koji ga tamo ne želi, a teška situacija kulminirala je prošli mjesec kada je Perko morao ukloniti cijevi kojima je crpio vodu za napajanje magaraca. Vodu je crpio iz izvora na privatnom imanju Daria Fileza u Fonte Gaju, naravno uz njegovo dopuštenje, a suglasnost je dobio i od Hrvatskih voda.

Nekoliko dana kasnije dobio je zahtjev od načelnika Knapića za dostavljanje sve dokumentacije vezane uz postavljanje cijevi što je Perko i učinio. Međutim više nije dobio nikakav odgovor, a cijevi su na kraju uklonjenje jer su bile postavljene uz cestu za što se ipak treba posjedovati građevinska dozvola.

Sada vodu mora uzimati kantama, te je odvesti žednim magarcima za što više jednostavno nema snage. Perko naglašava da vlasnik tog područja nije Općina Raša, već Hrvatske vode i nije mu jasno što načelnik Raše ima s tim, osim želje da se ukloni rezervat kako bi se tamo izgradili neki drugi objekti. Spomenuo je i da mu je načelnik rekao da će ukloniti njega i magarce, te ga više ne čudi što zakon nije jednak za sve, već se neometano grade bespravni objekti čak i u vodozaštitnom području gdje je to zabranjeno.

Tako je prije nekoliko godina na tom području započeta izgradnja streljane koju je zaustavila građevinska inspekcija, a sada se tamo u spomen započetoj gradnji nalazi samo bunker, okupljalište narkomana i pijanaca, kako kaže Perko. Ujedno i poziva načelnika Knapića na sastanak u istom tom bunkeru kako bi konačno saznao što točno želi i zašto pojedinima dozvoljava bespravnu gradnju, a nad drugima provodi zakon.

Josip Pino Knapić, načelnik Općine Raša negira da je ikada prijetio Perku uklanjanjem rezervata, te da nema nikakvog osobnog interesa ni razloga zašto bi to učinio. Zemljište na kojem se sada nalaze magarci je poljoprivredno zemljište Općine Raša i kao takvo ući će u državni program raspolaganja poljoprivrednim zemljištima. Što će se tamo i ako će se uopće jednoga dana graditi, ne ovisi o načelniku.

Inače rezervat Liburna postoji već petnaestak godina i nekada je imao mnogo posjetitelja, što stranih, što domaćih, a i sad je atrakcija za turiste u prolazu, koji se zaustavljaju kako bi vidjeli te rijetke i ugrožene životinje i fotografirali se s njima. Sada tamo živi par konja i četrdesetak magaraca, među kojima ima istarskih i slovenskih pasmina, a posebno je zanimljiva jedinstvena križanka magarca i mule koja na leđima simbolički nosi šaru u obliku križa. Ivan Perko idejni začetnik rezervata kaže kako je imao financijsku pomoć od sponzora, te je sve ulagao u magarce i održavanje rezervata, a Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka sufinanciralo je izgradnju pješačke staze i obnovu štala.

Velika je šteta što nismo mogli ili znali iskoristiti sve ovo za promociju Raše i što magarci ne mogu biti zbrinuti nigdje drugdje nego u klaonici. Cijela ova priča sada odlazi u povijest, a tko je tome kriv magarcima ionako nije bitno, jer su oni ti koji su na kraju izvukli deblji kraj. (Tekst i foto: Danijela Bukvić)

Slovenski turisti zaustavili su se da vide magarce
Slovenski turisti zaustavili su se da vide magarce

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA