Preminula žena zbog koje je liječnik usred noći dojurio u Pulu

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Zagrebački liječnik Marko Kutleša, koji je krajem studenoga svojom privatnom Škodom, zajedno s medicinskim tehničarom Tomislavom Krčelićem i medicinskom sestrom Anđom Novokmet, potegnuo u noći iz Zagreba u Pulu da bi tamo spasio život pacijentici, oduševio je i ganuo zemlju svojim entuzijazmom i požrtvovnošću, piše Jutarnji list.

Kutlešin tim, naime, iz Zagreba je tada prevezao ECMO uređaj, tzv. umjetna pluća kojima OB Pula nije opremljena zbog 48-godišnje pacijentice Tanje Uskoković.

Magla, kiša, bura

Njeni zdravstveni problemi počeli su relativno bezopasnom upalom pluća koja se zakomplicirala, a kad joj je stanje postalo kritično i respirator više nije bio dovoljan da bi sama disala, Kutleša je sa svojim timom, putujući kroz maglu, kišu i buru, oko ponoći stigao u Pulu pa krenuo u borbu za Tanjin život. U trenutku kada je Jutarnji pisao o slučaju, doktor Kutleša našoj je novinarki rekao da je vrlo zadovoljan smjerom u kojem ide pacijentičino ozdravljenje, no nažalost ona je u prosincu ipak preminula.

Tužnu vijest podijelila je s Jutarnjim listom Sonja Marić, njena sestra, i usput otkrila dosad nepoznate detalje o slučaju koji je nakon objave u Jutarnjem završio na naslovnicama brojnih medija.

- Tanja je radila u Rapcu od ožujka do rujna, a u studenome je opet iz Županje, gdje živimo, trebala ići za Istru. Dva dana prije puta žalila se na bolove u prsima i leđima, a imala je i bolove koji su se pojačavali pri udisanju - prisjetila se Sonja te dodala da je njezina sestra pretpostavljala da se radi o gripi. Njih su dvije, s obzirom na to da Tanjina doktorica u tom trenutku nije radila, otišle na Hitnu u Županji. Tamo su pretpostavili da njezini problemi imaju veze sa srcem, napravili su joj EKG i dali Lupocet za snižavanje temperature. Nakon odlaska liječniku, na blagdan Svih svetih, Tanja je otputovala u Rabac. Sljedeći dan trebala je početi raditi, ali joj je stanje bilo sve gore, zbog čega ju je šef 3. studenoga odvezao na Hitnu.

- Tamo su joj rekli da nisu nikada imali slučaj da im netko dođe u tako lošem stanju. Ona je već tada imala sive usne, željezo na nuli, kisik na minimalcu i bila je dezorijentirana - kaže Sonja. Tanju su hitno poslali u pulsku bolnicu, gdje su ustanovili da ima jaku upalu obaju plućnih krila. Istu je noć bila stavljena u induciranu komu i na respirator, a u tom je stanju bila tri dana.

- Doktori su rekli da su izgledi za preživljavanje minimalni jer je došla, što bi se reklo, minutu do 12 ili, još gore, u 12 i minutu - kaže Sonja.

Teško stanje

Ona i drugi članovi obitelji raspitivali su se kod liječnika o tome postoji li mogućnost prebacivanja u neku “jaču” bolnicu u Zagrebu ili Rijeci, a u obzir se uzimao čak i prijevoz helikopterom, međutim, medicinsko je osoblje zaključilo da Tanjin organizam nikako ne bi mogao podnijeti takav put. Dana 6. studenoga situacija se pogoršala, pluća su sve teže radila, a jedina šansa za preživljavanje postao je već spomenuti ECMO uređaj, kojih u Hrvatskoj ima 41, ali niti jedan nije u pulskoj bolnici.

Sanitetskih vozila kojima bi se uređaj prevezao nije bilo. U tom se trenutku u priču uključio doktor Kutleša, koji je u Pulu s ECMO-om stigao oko ponoći. Pacijentica je spojena na ta “umjetna pluća” i odlučeno je da će je prebaciti u Zagreb. Kutleša je putovao s njom u vozilu Hitne pomoći, a u Zagreb su stigli oko 7 ujutro, nakon napornog puta u kojem je doktor više puta reanimirao pacijenticu.

Antibiotici

- Nakon tri dana, kada se stanje stabiliziralo, doktor u Zagrebu nam je rekao da su joj šanse za preživljavanje 50 posto. Tjedan dana joj je stanje bilo kritično, no primala je antibiotike koji su u milimetarskim pomacima dovodili njezina pluća u malo bolje stanje - priča Sonja. Dana 14. studenoga skinuli su Tanju s ECMO-a i ostavili samo na respiratoru, a dan nakon toga, na svoj rođendan, probudila se iz kome. Tijekom idućih nekoliko dana bilo je vidljivo poboljšanje stanja, Tanja je mogla micati očima i na taj je način i komunicirala s liječnicima, zbog čega su zaključili da je neurološki sve u najboljem redu.

Oko tjedan dana svi su imali razloga biti optimistični, no situacija se u jednome danu drastično promijenila. 23. studenoga Tanja je dobila bolničku bakteriju i visoku temperaturu, što je značilo povratak na početak borbe. Problemi s bakterijom nakon nekog su vremena riješeni, ali se pojavila još jedna upala pluća, zbog koje je u noći sa 7. na 8. prosinca Tanja preminula.

- I ja i cijela moja obitelj, uključujući Tanjinu djecu i našu majku, ispričali smo cijelu priču samo kako bismo zahvalili doktoru Kutleši, ali i svim ostalim doktorima iz Pule i Zagreba koji su herojski dali sve od sebe da spase Tanjin život. Neizmjerno smo im zahvalni na uloženome trudu i na tome što su joj uspjeli produljiti život mjesec dana - kaže nam Sonja. Kako kaže, s dr. Kutlešom ona i njezina obitelj ostali su u kontaktu, a vjeruje da će biti i prilike da se ponovno sretnu, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa