njemački znanstvenik:

'Hrvatskoj arbitražom na moru ništa nije oduzeto'

0
Piranski zaljev
Piranski zaljev

Thomas Bickl znanstveni je istraživač na Sveučilištu Duisburg-Essen, gdje je kao dio svog doktorskog rada napisao analizu slovensko-hrvatskog graničnog spora. Smatra da bi se i Hrvatska i Slovenija morale potruditi kako bi se glavni sadržaj arbitražne odluke poštovao, piše Jutarnji list.

Mišljenja je da je hrvatsko poštivanje odluke osobito važno za EU da ne dopusti da jedna članica ne poštuje odluke jer EU još predstoji proširenje i uključivanje Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore. Brine se, vidi se u njegovu radu, da bi Hrvatska mogla na kraju ucjenjivati buduće članice. Istodobno, nije nebitno spomenuti da je Hrvatska bila izložena političkom pritisku da uopće pristane na arbitražu, piše Jutarnji.

Bickl je i glasnogovornik grupe Europskih pučkih stranaka u Europskom parlamentu. No, vjeruje da postoji izlaz i da arbitražna odluka nije protiv hrvatskih interesa, što je i rekao u kratkom razgovoru za Jutarnji list.

- Odluka nije toliko negativna po Hrvatsku. Pogledate li morsku granicu, Slovenija sada ima koridor od svog mora do otvorenog mora. Ima specijalan koridor, ali pritom Hrvatska nije ostala bez suvereniteta nad tim područjem. Ništa nije oduzeto Hrvatskoj, ali je uspostavljen specijalan koridor za specijalne potrebe za slovenske brodove i avione, rekao je za Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa