Potpisan ugovor o urbanoj mobilnosti Pule

0
EBRD i Grad Pula zajednički pristupaju pripremi Plana održive urbane mobilnosti
EBRD i Grad Pula zajednički pristupaju pripremi Plana održive urbane mobilnosti

U prostorijama pulske Komunalne palače 19. prosinca svečano je potpisan ugovor o pripremi Plana održive urbane mobilnosti vrijedan 195 tisuća eura kojim će se omogućiti daljnji razvoj gradskog prometa Pule kroz inovativan i kvalitetan pristup imajući u vidu potrebe svih njezinih korisnika. 

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Grad Pula zajednički pristupaju pripremi Plana održive urbane mobilnosti (eng: SUMP), a nepovratna sredstva za njegovu izradu osigurala je Vlada Republike Austrije. Plan održive urbane mobilnosti ima za cilj iskoristiti ITU mehanizam, novi alat Europske unije dostupan tijekom razdoblja provedbe programa iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), a Gradu Puli je kroz ITU mehanizam dodijeljeno 30,6 milijuna eura za sufinanciranje kapitalnih ulaganja u javni gradski prijevoz.

„Ova strateški dokument omogućit će nam da predvidimo operativni razvoj urbanog prometa i mobilnosti u Puli do 2030. i kao takav predstavlja osnovu i preduvjet za dobivanje sredstava iz Europskih fondova. Naša je intencija privući čim više bespovratnih europskih sredstava za nabavku novih autobusa javnog gradskog prijevoza i na taj način rasteretiti promet“, istaknuo je prilikom potpisivanja ugovora pulski gradonačelnik Boris Miletić i dodao kako će Plan održive urbane mobilnosti postati temeljna točka budućih ulaganja te će imati pozitivan utjecaj kako na okoliš tako i na dobrobit građana i posjetitelja.

U ime Europske banke za obnovu i razvoj ugovor je potpisao Davor Inđić koji je kazao kako je ovo još jedan korak u dugogodišnjoj suradnji Grada Pule i Europske banke za obnovu i razvoj. „Grad Pula i Banka surađuju još od 2006. godine kada je EBRD odobrio prvi kredit javnom gradskom prijevozniku za nabavu „zelenih“ autobusa. EBRD promiče veću učinkovitost i poboljšanu kvalitetu komunalnih usluga te je u Hrvatskoj do sada podržala više od 18 projekata komunalne infrastrukture u vrijednosti od 242 milijuna eura“, kazao je Inđić.

Nakon što je u srpnju ove godine EBRD raspisala javni natječaj za izbor konzultanta i izradu Plana održive urbane mobilnosti Pule, odabrana je slovenska konzultantska tvrtka PNZ svetovanja projektiranje d.o.o. čiji je direktor Andrej Jan danas kazao kako će se Plan izraziti u idućoj godini.

Direktor Pulaprometa Igor Škatar podsjetio je kako su Grad Pula i Pulapromet u sklopu ITU mehanizma potpisali s Europskom bankom za obnovu i razvoj Ugovor o kreditu vrijedan 5 milijuna eura, čime je napravljen prvi korak u nabavci 20 novih ekoloških autobusa na prirodni plin te je poručio kako će se ulaganjem u nove autobuse smanjiti negativni utjecaji na okoliš i poboljšati kakvoća zraka, a novi autobusi pridonijet će i smanjenju buke u gradu te će trošiti znatno manje goriva u odnosu na postojeće.

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa