Boris Miletić primio Elis Lovrić: Kultura je most koji spaja ljude

0
Boris Miletić i Elis Lovrić
Boris Miletić i Elis Lovrić

U pulskoj Komunalnoj palači gradonačelnik Boris Miletić primio je danas svestranu umjetnicu, multijezičnu kantautoricu i glumicu Elis Lovrić koja je nedavno izdala CD pod nazivom „Merika“, a koja osim 11 pjesama na labinjonskom izričaju sadrži i pjesmu ''Kanat od mora'' na brazilskom portugalskom jeziku. Također, ova svestrana i neumorna umjetnica izdala je i knjigu pod nazivom „Kanat od mora/O canto do mar“, a riječ je o prvoj dvojezičnoj labinjonsko-portugalskoj knjizi ikad izdanih u svijetu.

Kako je autorica pojasnila, CD i knjiga premijerno su predstavljeni u Sao Paulu u Brazilu u suradnji s MAC Media producentice Katije Gavranich Camargo koja u Brazilu njeguje našu kulturu i tradiciju. „Osim koncerata održali smo i glazbene radionice i radionice našeg jezika i dijalekta, a posebnu važnost imalo je i moje predavanje u prestižnom centru SESC gdje sam predstavila Hrvatsku, Istru, Labin i Pulu te naučila brazilce da pjevaju ''Kanat od mora'' na labinjonskom“, kazala je Lovrić. Napomenula je kako je knjiga nastala iz potrebe da se brazilcima na turneji približe labinjonski tekstovi, pretvorila se u pionir-knjigu, jedinstveni primjerak ovakve vrste, koji promovira zavičajnost, kulturu i umjetnost Istre u cijelom svijetu, a trenutno se knjiga prevodi na još 5 jezika.

„Kultura je most koji spaja i povezuje ljude diljem svijeta i ova je knjiga najbolji dokaz tome. Zbilja mi je drago da se naša istarska tradicija, običaj i jezik putem glazbe uspjela prenijeti sve do Južne Amerike“, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić te umjetnici zaželio još mnogo poslovnih i životnih uspjeha.

Nakon Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu i prestižne Accademia d'Arte Drammatica Silvio D'Amico u Rimu, Elsi Lovrić profesionalno se bavi glumom i glazbom kod nas i u inozemstvu. Pjeva na labinskoj cakavici čime je približila ovaj izniman govor slušateljima širom Hrvatske i izvan naših granica. Nakon Božićnog koncerta u Labinu, 31. siječnja iduće godine u Zagrebu priprema veliki koncert na kojemu će promovirati najnoviji CD Merike.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa