uzorkivač peluda

Od nove godine peludne prognoze i peludni kalendar

0
Loredana Ružić Modrušan, Valter Glavičić, Vesna Kauzlarić, Aleksandar Stojanović i Josip Zidarić
Loredana Ružić Modrušan, Valter Glavičić, Vesna Kauzlarić, Aleksandar Stojanović i Josip Zidarić

Potkraj studenoga u probni rad pušten je uzorkivač peluda postavljen na krovu Sportskog centra Franko Mileta, a od prvog dana nove godine podaci koje prikuplja bit će i službeno dostupni na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, doznali smo na konferenciji za novinare koju su 12. prosinca u prostorijama Sportske zajednice Grada Labina održali pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije Josip Zidarić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović, biologinja Vesna Kauzlarić, gradonačelnik Valter Glavičić i viša savjetnica za kulturu, informiranje i odnose s javnošću, Loredana Ružić Modrušan.

Ovo je treći takav uređaj u Istarskoj županiji, nakon prvoga na krovu zgrade Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i drugoga na krovu nove sportske dvorane u Pazinu. Svrha mu je pravovremeno informiranje građanstva o kretanju vrsta i koncentracije peludi u zraku na području grada Labina u svrhu poduzimanja potrebnih mjera kako bi se izbjegla pojava neugodnih simptoma uzimanjem terapije na vrijeme te planiranje aktivnosti na otvorenom dok se koncentracija peluda ne smanji. Također, temeljem prikupljenih podataka tiskat će se peludni kalendar i edukacijski plakat, a uz to će uređaj biti uključen u monitoring na razini Republike Hrvatske, odnosno podaci će ići u Nastavni zavod Andrija Štampar, koji ih proslijeđuje na Plivine internetske stranice.

Aparat usisava deset litara zraka u minuti, što približno odgovara ljudskom disanju. Usisane čestice, prije svega peludna zrnca i spore lijepe se na ljepljivu prozirnu plastičnu traku, koja je pričvršćena na bubanj aparata pokretan satnim mehanizmom. Temeljem analize uhvaćenih zrnaca na stranicama Zavoda objavljuje se peludna prognoza i to dvaput tjedno, ponedjeljkom i četvrtkom.

Gradonačelnik je ovom prilikom najavio i novi projekt Grada i Zavoda, a to je jedinstveni, nutricionistički izbalansirani jelovnik za obje osnovne škole. (Tekst i foto: Robi Selan)

Labinski uzorkivač za pelud

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa