Amsterdamska koalicija: po vrijednostima lijeva, gospodarski liberalna

0
Foto: HRT
Foto: HRT

Članovi IDS-a, GLAS-a i stranke Pametno okupili su se 9. prosinca na Liberalnom forumu u hotelu Internacional u Zagrebu kako bi razgovarali o gospodarskim i političkim temama te zasnivanju liberalno-političke platforme. 

Cilj nam je je zaustaviti "postupak klizanja unatrag, biti brana od rastućeg populizma i konzervativizma, te pronaći odgovore na pitanja kako do slobodnog društva i pravne države", kazala je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš. Kazala je da su spremni na suradnju i razgovore sa svima koji će prepoznati ono što rade. "U Hrvatskoj oduvijek postoji politički prostor za liberalnu politiku, ideje i vrijednosti", uvjerena je Vesna Pusić (GLAS). Na to hoće li takva vrsta dogovora tri političke stranke i niza nezavisnih građana postati podloga za formiranje trajnijeg stava, kaže da će pokazati vrijeme.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić izjavio je pak da je stav IDS -a jasan i da im je oduvijek spektar političkih stranaka liberalnog lijevog centra bio prihvatljiv. Pritom je odbacio je da se razilaze sa SDP-om. "S kolegama u SDP-u isto razgovaramo, ali oni su trenutno unutra svoga unutarstranačkog procesa i čeka se da oni raščiste unutar svoje kuće", ocijenio je. Na upit jesu li spremni na suradnju s Mostom, Miletić je kazao da se IDS okuplja na liberalnim temama a da dosad sa strane Mosta strane nije vidio takav svjetonazor i vrijednosti.

Kad je riječ o SDP-u s njim se slaže i predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak koja smatra da se SDP  prvo mora konsolidirati te potom vidjeti koliko su bliski liberalnim vrijednostima. Europarlamentarac Jozo Radoš, član Europskog saveza liberala i demorarata (ALDE), hrvatsku politiku ocijenio je neefikasnom, neodlučnom i bez snage da se suoči s ozbiljnim pitanjima. 

Na Liberalnom forumu pod nazivom "Kako do slobodnog društva i pravne države" osim članova političkih stranaka sudjelovale su i privatne osobe, javni djelatnici i intelektualci te na tri panela raspravljali o gospodarskim i financijskim temama, političkom sustavom  i decentralizaciji te pravnoj državi i vladavini prava, donosi HRT.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa