tulio demetlika

Ako ne ulažete u najrazvijenije regije naštetit ćete cijeloj zemlji

0
Tulio Demetlika za saborskom govornicom
Tulio Demetlika za saborskom govornicom

Saborski zastupnik IDS-a i predsjednik saborskog Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Tulio Demetlika danas se u Saboru osvrnuo na prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju. Na početku svog govora istaknuo je da posebnu pažnju treba posvetiti izmjenama u obračunu indeksa razvijenosti jedinica lokalne i regionalne samouprave koji se definira ovim Zakonom.

„Novim prijedlogom Zakona, umjesto dosadašnjih 5 skupina kategorizacije jedinica lokalne samouprave prema stupnju razvijenosti, kategorizacija se vrši u 8 skupina. Za kategorizaciju jedinica područne (regionalne) samouprave zadržane su četiri razvojne skupine.“

- Rezultat nove kategorizacije umjesto dosadašnjih 264 JLS-a koje imaju status potpomognutih područja, sada bi taj status potpomognutih područja imalo njih 304, kazao je Demetlika i dodao da „rezultati kategorizacije za županije pokazuju da prema novom modelu jedna županija izlazi iz sustava potpomognutih područja a jedna ulazi, u biti ostajemo na istom.“

Razvijenost je sama po sebi dobra i pozitivna okolnost, međutim, kada se ista penalizira, ili, kako vladajući vole reći 'pozitivno diskriminira' u vidu korištenja sredstava iz proračuna ili Europskih strukturnih i investicijskih fondova, onda sam model izračuna postaje diskutabilan, obzirom da se prilikom uspoređivanja uzimaju u obzir vrijednosti na razini RH, a ne onoj europskoj, kazao je Demetlika dodajući:

- U IDS-u zastupamo stav da se najrazvijenije regije trebaju dalje razvijati prema europskim standardima razvijenosti. To znači da trebamo dostići nivo razvijenosti regija u suvremenim europskim demokratskim državama kao što su regije u susjednim državama Sloveniji, Italiji i Austriji.

Saborski zastupnik IDS-a u raspravi je postavio Vladi pitanje što planira učiniti i na koji način kako bi omogućila područjima rangiranim u iznadprosječno razvijene, gdje spadaju Istra i Primorsko goranska županija, daljnji razvoj prema europskim standardima.“

- Klub IDS-PGS-RI nema ništa protiv poticanja razvoja slabije razvijenih područja, uvijek smo pokazivali i solidarnost i odgovornost ali ne bi željeli da Istra čeka još 20 godina dok se sve hrvatske regije ne dovedu na isti nivo razvijenosti. Ako budemo čekali, prestići će nas i one europske regije koje se danas nalaze iza nas po razvijenosti što nikako nije dobro.

Ne kočite lokomotive koje vuku jer ćete tako usporiti cijeli vlak. Ono što je dobro za Istru smatramo da je dobro je i za cijelu Hrvatsku. U prosjeku nema napretka, objasnio je Demetlika.

- Predloženi model izračuna indeksa razvijenosti omogućiti će većem broju JLS da uđu u skupinu potpomognutih područja, međutim stvoriti će i opravdano nezadovoljstvo onih JLS koje su najrazvijenije jer se njima ne pružaju nikakvi povoljniji uvjeti za daljnji gospodarski razvoj. Nezadovoljstvo, što je i vidljivo iz primjera drugih europskih zemalja, može rezultirati protestom građana i izjašnjavanjem putem referenduma traženjem novih modela financiranja lokalne samouprave.

Ako najrazvijenijim regijama omogućite i pomognete da se dalje razvijaju, one mogu dalje pomoći ostalim područjima i cijeloj Hrvatskoj. Ako u njih ne ulažete, one ne mogu same dovoljno napredovati što će značiti veliku štetu za cijelu zemlju, zaključio je Demetlika.

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa