GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Mangupi iz vlastitih redova

0
Damir Strugar
Damir Strugar

I dok se cijela Hrvatska, Balkan pa i Europa bavila visokom politikom, haškim presudama i njihovim posljedicama na regiju, gotovo u anonimnosti, ispod radara i medijski trećerazrednoj zainteresiranosti, protekli su lokalni politički događaji. Naime, dobro se zakuhalo na političkoj sceni u Puli, najvećem ali ne i glavnom gradu Istre, proteklog tjedna! I to u redovima vladajućeg IDS-a, što je u proteklih desetak godina bilo gotovo nezamislivo!

Dakle, nezadovoljan situacijom u stranci i gradu, u kojem ista već godinama dominantno obnaša vlast, gradski se vijećnik i jedan od utemeljitelja IDS-a, Marko Martinčić , odlučio da javnosti pokaže da je čovjek sa stavom, da nije kukavica i da mu nije bitna stranačka iskaznica, već istina i boljitak građana Pule.

Marko Martinčić je na novinskoj konferenciji direktno optužio predsjednika IDS-a Borisa Miletića da se koristi manirima Velikog Vođe i da niti jedna odluka, bilo koje vrste, namjene ili sadržaja, ne može proći bez njegovog amenovanja i potpisa! I ne samo to!

Martinčić javno optužuje Miletića

Prozvao je Marko Martinčić, kako sam kaže, kao 30-godišnji član IDS-a i 24-godišnji pulski vijećnik, i pulsku podružnicu IDS-a, rekavši za nju da je najobičnija transmisija, odnosno prenosnik Miletićevih odluka, koje se sprovode u djelo bez diskusije. A kamoli političkih propitkivanja ili ne daj bože protivljenja stranačkom predsjedniku.

Apostrofirao je potom nekadašnji suosnivač stranke, doduše sa pola godine zakašnjenja, Borisa Miletića za samostalno i autoritarno sastavljanje stranačkih lista na proteklim loklanim izborima, za protekciju i za inauguraciju Roberta Cveka na mjesto dogradonačelnika Pule bez kvaliteta i kvalifikacija.

Potom je Martinčić hrabro prozvao svog dojučerašnjeg prijatelja i stranačkog predsjednika Borisa Miletića za sumnjive i nečasne rabote oko mijenjanja Generalnog urbanističkog plana Pule zbog buduće izgradnje džamije, a zapravo Islamskog centra! Kao i za izgradnju bazena u svojevrsnoj rupi na Verudi, gdje će cijena izgradnje od početnih 35 milijuna skočiti na kraju izgradnje, prema njegovom mišljenju kao građevinskog stručnjaka i do 80 milijuna kuna.

Svoj je neočekivani i britki istup Marko Martinčić završio proročanskom konstatacijom da će nakon svega ovog izrečenog biti zasigurno isključen iz stranke! Pogotovo kada se zna da je još u svibnju suspendiran u stranci kao „nepoćudni element i disident“.

Međutim, ni Boris Miletić nije mirovao! Paralelno sa javnim iznošenjem prljavog stranačkog rublja pred novinarima od  strane Marka Martinčića, održavala se isti dan i izborna skupština Gradske podružnice IDS-a Pule, a koja broji čak 1700 članova.

Pod nadahnućem, vizionarskim ozračjem i preporukom Borisa Miletića, prisutni su fiducijari, njih čak 88, bez imalo razmišljanja i velike i pametne diskusije, za novog predsjednika proglasili Roberta Cveka, a ražalostili naivnog luzera Edija Goba, koji je pomislio da bi on možda kao Martinčićev fan mogao uskočiti u fotelju predsjednika IDS-a u Puli.

Time je „točka na i“ zasada stavljena. Martinčić je rekao što je rekao, a Miletić je oktroiranjem Cveka na mjesto prvog stranačkog čovjeka Pule povećao njegovu specifičnu težinu dogradonačelnika Pule, poput visoko kvalitetnog pšeničnog piva i vrhunskog hmelja!

„Većina nas se zalaže da se Martinčić hitno izbaci iz stranke zbog objeda, neistina i laži koje je podastro novinarima!“, govori mi ljutito moj uvijek dobro obaviješteni izvor iz vrha IDS-a.  

„Ali pojedinci se tome protive, jer misle da Marko Martinčić zna puno toga što ne bi bilo ugodno za stranku ako bi se publiciralo u javnosti, a možda potom i preispitivalo od organa gonjenja!“, kaže moj sugovornik i zaključuje: „Stoga smo zasada mišljenja da pričekamo i da se Martinčić sam od sebe umori, politički izolira od svih i potom samostalno zatraži stranačku ispisnicu!“, kaže moj informator.

Pulski SDP kreće od nule

I dok se vladajuća gradska i istarska  stranka bavila sama sobom, najjača oporbena stranka u Puli, SDP, birala je svog novog predsjednika. Dosadašnji  šef pulskih socijaldemokrata i bivši - od strane HDZ-a u Zagrebu smijenjeni - direktor Hrvatske lutrije Danijel Ferić, zahvalio se na povjerenju! Podnio je zatim izvještaj za protekle četiri godine, odustao od novog mandata, okrenuo čini se svoj zadnji politički list i posvetio se privatnom biznisu.

To je bio sasvim dovoljan razlog da se 250 članova pulskog SDP-a zapita tko bi ih zapravo vodio u idućem četverogodšnjem mandatu i tavorenju u bezličnoj gradskoj opoziciji luzera, u kojoj je od njih beznačajniji samo gradski pulski HDZ?

Pa su stoga partijski izbori održani, kuhinje su radile, klanovi se suprostavili, a kandidati namjerili jedan na drugoga! I na kraju, kako to uvijek biva, izabran je pobjednik! Zapravo je to pobjednica i ona se zove Sanja Radolović, ako to ime širem krugu mog čitateljstva išta znači. Dotična dama dosad je bila tajnica gradske organizacije SDP-a, a sada je postala ona persona, za koju se očekuje da kroz naredno razdoblje uzme skalp Miletiću i uskoči u njegovu fotelju. Jednog dana, a možda i prije. Otprilike onda kada i Bernardić uskoči u Plenkovićevu fotelju.

U svakom slučaju očekuje nas novo i napeto političko radzoblje u kojem će se pulski političari i njihove politike i stranke uglavnom baviti same sobom umjesto općim napretkom, a život će ići onako kako bi i inače išao. Na radost i boljitak svih nas. No, ipak je važno, uči nas tome hrvatska politika, pripaziti u strankama na uzlet neposlušnih pojedinaca i biti vrlo oprezan da nas ne dođu glave mangupi iz vlastitih redova. Baš kao što je to mudro svojedobno rekao  Lenjin, Mao Ce Tung, Miroslav Krleža ili Ivan Jakovčić, ne sjećam se više. (Damir Strugar)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa