Gosti iz Srbije imali štand na Danima maslinovog ulja u Vodnjanu

0
Štand sa srpskim autohtonim proizvodima
Štand sa srpskim autohtonim proizvodima

U Vodnjanu je od 17. do 19. studenoga održana manifestacija Dani srpske kulture i tradicije u Istri u sklopu projekta Kul tura kroz Jugu - Predstavljanje srpske kulture i umjetnosti u Istarskoj županiji kojeg su zajednički realizirali udruga Omladinski centar za ekonomski razvoj iz Kuršumlije (Srbija) i Lokalna akcijska grupa (Lag) Južna Istra.

Tijekom manifestacije održana je panel diskusija zajedno s pripadnicima srpske nacionalne manjine iz Vodnjana sa temom „Položaj i perspektive srpske manjine u Istri“, iz koje se dalo zaključiti da Grad Vodnjan i Istarska županija brinu o srpskoj zajednici u Istri. Tom je prigodom upriličen i glazbeni program u sklopu kojeg je u Domu mladih u Vodnjanu 18. studenoga, pred više od 400 gledatelja, održan koncert grupe Alter Ego Band iz Blaca.

Obzirom da se termin održavanja manifestacije poklopio sa terminom održavanja 13. Dana mladog maslinovog ulja u Vodnjanu, Omladinski centar za ekonomski razvoj iz Kuršumlije tom je prigodom na navedenom sajmu prezentirao srpsku kulturu i tradiciju te na posebno uređenom štandu organizirao promociju autohtonih proizvoda i turističkih potencijala sa naglaskom na Toplički okrug kojem pripadaju općine Kuršumlija, Blace, Prokuplje i Žitorađa.

Marija Čolić, koordinatorica projekta istakla je da je projekat uspješno realiziran te da će udruga raditi na tome da Dani srpske kulture i tradicije u Istri postanu tradicionalna i vodeća manifestacija ovakvoga tipa na ovom području, obzirom da se na području regije ovakve manifestacije organiziraju već čitavo desetljeće, ali nikada do ove godine na području Vodnjana gdje živi određen broj članova srpske nacionalne manjine. Inače, projekat je sufinanciran sredstvima Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije, Uprave za dijasporu i suradnju sa Srbima u regiji, dok je logističku potporu dao Grad Vodnjan.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa