U Umagu održan sajam razmjene bez novca TiDam-TiDaš

0
S obilježavanja Europskog tjedna smanjenja nastanka otpada
S obilježavanja Europskog tjedna smanjenja nastanka otpada

Europski tjedan smanjenja nastanka otpada ove je godine nizom akcija obilježen i u Umagu. Ovogodišnja zajednička tema za više od pet tisuća različitih događaja, koja će se održati diljem Europe od 17. – 22. studenog, je „Popravi i ponovno upotrijebi“. Cilj ovih događanja je poticanje građanki i građana na prevenciju nastanka otpada, ponovnu uporabu i recikliranje. Tako su i umaško komunalno poduzeće 6. maj i Grad Umag 18. studenog od 10 do 14 sati ispred ulaza u Turističku zajednicu organizirali sajam razmjene bez novca TiDam-TiDaš. Suorganizatori su bili Zelena Istra i Istarska županija.

Ova je vrsta swap sajma vrlo slična buvljacima. Razlika je u tome što se na ovakvom sajmu odjeća, obuća, modni dodaci, knjige, igračke i ostale uporabne stvari međusobno razmjenjuju i ne naplaćuju se. Moto akcije je „Ono što nama nije dobro, nekome može biti savršeno i obrnuto.“ Razmjena nije direktna, već na swap sajmu stvari koje smo donijeli poklanjamo, a potom odabiremo one koje nam trebaju iz cjelokupne ponude. Ukoliko neke od ponuđenih stvari nitko ne odabere, iste se doniraju nekoj od humanitarnih organizacija s područja Istarske županije.

Na prvom su sajmu razmijene bez novca u Umagu brojne građanke i građani Umaga, Novigrada, Buja, Oprtlja, Brtonigla i Grožnjana sudjelovali s oduševljenjem. Ovu je razmjenu uporabnih stvari bez novca pratila vesela glazba, a svi koji su se odazvali pozivu, uživali su i u prezentaciji hand-made radova od recikliranih materijala koje su izradili “Eko malci”, učenici i učenice Osnovne škole Marije i Line iz Umaga.

Nakon razmijene, sudionici su se fotografirali u posebnom selfie-kutku s maskotom sajma te objavljivali svoje fotografije na društvenim mrežama uz hashtagove #EWWR2017, čime su se priključili on-line zajednici Europskog tjedna smanjenja nastanka otpada. Sajam razmjene bez novca dio je kampanje „Izdvoji sve. Fai la differenza“ koja posljednjih 6 godina na našem području informira i educira građane o pravilnom gospodarenju otpadom, a koju provodi i financira komunalno poduzeće 6. maj iz Umaga.

Nekontroliranom kupnjom i potrošnjom proizvoda stvaramo ogromne količine otpada, ali i nepotrebno trošimo prirodne resurse. Primjerice, samo u Europskoj Uniji godišnje nastane 157 kilograma ambalažnog otpada po glavi stanovnika. Ponovnom uporabom proizvoda smanjujemo količine proizvedenog otpada, pozitivno utječemo na okoliš i prirodu, ali i na socijalne te ekonomske aspekte društva. Stoga je ovaj sajam dio šire kampanje koja se na području Istarske županije provodi u sklopu Plana za zdravlje i socijalno blagostanje Istarske županije pod jednim od prioriteta - otpad.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa