U Pazinu održana Međunarodna konferencija liberala

0

U prepunoj dvorani Spomen doma u Pazinu danas je u organizaciji IDS-a, uz potporu ALDE stranke, Zaklade Friedrich Naumann te Ureda zastupnika u EP-u Ivana Jakovčića održana osma po redu Međunarodna konferencija liberala – ILC, koja je okupila najznačajnije predstavnike liberalnih stranaka iz Hrvatske i cijele jugoistočne Europe. Uz pozdravne govore gradonačelnika Pazina Renata Krulčića, predsjednika Gradske podružnice IDS-a Pazin Dragana Šiprake i predsjednika Zajednice podružnica IDS-a Pazinštine Emila Dausa, konferenciju je otvorio predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Miletić je istaknuo poznati stav IDS-a koji se od svog osnutka zalaže za supsidijarnost, odnosno funkcionalnu decentralizaciju.

- Danas, kada Istra svake godine ostaje bez gotovo jedne milijarde kuna koje idu u državnu blagajnu, a mi još moramo dovršiti Istarski ipsilon, izgraditi i opremiti škole, vrtiće te riješiti mnoge druge potrebe naših građana, decentralizacija je jedino jamstvo da nastavljamo s našim ubrzanim razvojem. Dakle, spuštanjem ovlasti i odgovornosti na regionalnu i lokalnu razinu te drugačijom, pravednijom i pametnijom raspodjelom novaca,  Istra bi, primjerice, samo iz EU projekata do 2020. mogla povući 1,3 milijarde kuna i otvoriti 700 novih radnih mjesta, kazao je Miletić te naglasio da „supsidijarnost, osim što omogućuje učinkovitiji ustroj, značajno doprinosi otvorenijem društvu u kojem građani aktivno sudjeluju u životu zajednice“.  

Nakon središnjeg govora predsjednika IDS-a, slijedio je okrugli stol na kojem su sudjelovali istarski župan Valter Flego, zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić,  predstavnica GLAS-a Vesna Pusić, stranke Pametno Marijana Puljak te HSLS-a Sandro Jurman.

Zastupnik IDS-a u EP-u Ivan Jakovčić kazao je da „hrvatski Ustav prepoznaje značaj regionalnih samouprava, samo ni jedna vlast nije nikada htjela pretočiti hrvatski Ustav u zakone. Zato Hrvatskoj treba prvenstveno politički konsenzus oko provedbe Ustava i pretakanje postoječih ustavnih vrijednosti u razne zakone – u poljoprivredi, prostornom planiranju, obrazovanju, zdravstvu i ostalom. Ako bi se stvorila kritična masa političkih stranaka koje to razumiju, vjerujem da bi to mogao biti pravi put do decentralizacije, istaknuo je Jakovčić te zaključio:

- Naše vlade, posebice desne, preskaču tu vrijednost supsidijarnosti. Danas su najzdravije i najrazvijenije države u EU one kojima upravljaju liberali, a ja se nadam da vrijeme liberala u Hrvatskoj ponovno dolazi,

Valter Flego je kazao da „najprije moramo produbiti riječ supsidijarnosti i implementirati je u naš svakodnevni rad, pričamo li o zdravstvu, školstvu, EU fondovima ili projektima. Nepravedno je da nam se ne omogući da izrealiziramo sve naše potencijale kojih itekako imamo, u obliku ljudi, ideja i inicijativa“, zaključio je Flego.

Vesna Pusić je istaknula da „IDS ima dugu praksu ne samo zagovaranja supsidijarnosti, nego i praktične demonstracije, a zbog svoje velike uspješnosti IDS je odgovoran za više od Istre, morate preslikate svoje ideje i dobru praksu na ostatak Hrvatske“. Marijana Puljak je kazala da stranka Pametno se zalaže za funkcionalnu decentralizaciju, jer „ako na lokalnoj razini stvari idu bolje nego na državnoj, ti se uspješni primjeri moraju dizati na razinu države, ali i cijele Europe“. Sandro Jurman je istaknuo kako „nema supsidijarnosti bez razvijene lokalne i regionalne uprave, a upravo putem supsidijarnosti građani žele i mogu vidjeti rezultate svoje aktivne participacije“.

U drugom dijelu konferencije održana je panel diskusija na kojoj su predstavnici liberalnih stranaka iz jugoistočne Europe – Slovenije - Gašper Koprivšek i Roman Jakić, Mađarske - Anett Bosz, Bosne i Hercegovine - Amir Husarić i Nermina Vehabović-Rudež, Srbije - Dušan Gamser, Crne Gore - Ammar Borančić i Rumunjske - Teodor Gui raspravljali o jačanju supsidijarnosti u svojim zemljama, kao preduvjetu razvoja u daljnjem djelovanju.

Unatoč različitim stupnjevima razvijenosti njihovih zemalja, složili su se kako rezultate današnje konferencije treba pretočiti u konkretne politike s ciljem implementacije primjera supsidijarnosti uspješnih zapadnih i skandinavskih europskih država.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa