Umag dobio Aveniju Grada Vukovara

0

Dan kojeg je Sabor 1999. godine proglasio Danom sjećanja na žrtve Vukovara, 18. studenog,  je dan kada se širom Lijepe naše se pijetetom i ponosom zahvalni narod Hrvatske prisjeća stradanja Vukovara u Domovinskom ratu. Ovo je dan u kojem se počast odaje svim sudionicima obrane Vukovara, grada simbola hrvatske slobode.

Tako se i u Umagu ove godine, na dostojanstveni i svečani način, obilježio dan u kojem je „gradu heroju“ posvećena posebna ulica. Svečanim činom otkrivanja table s novim nazivom avenije, gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese i predsjednik Gradskog vijeća Jurica Šiljeg su simbolično otvorili „novu umašku aveniju“ koja će s ponosom nositi ime Avenija Grada Vukovara.

„Čin dodjele imena Avenija Grada Vukovara našoj najljepšoj prometnici je čin razumijevanja, zahvale i ponosa, stoga u ime svih Umažanki i Umažana, svečano otvaramo našu prvu aveniju, Aveniju Grada Vukovara“,  bile su riječi kojima je Bassanese simbolički otvorio „novu umašku aveniju“.

Svečanom su činu prisustvovali i pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić, zamjenici gradonačelnika Floriana Bassanese Radin, Mauro Jurman i Ivan Belušić, predsjednik Gradskog vijeća, vijećnici, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te brojne građanke i građani Grada Umaga.

Posvećivanje umaške ulice Gradu Vukovaru čin je kojim se Grad Umag želi zahvaliti svim sudionicima obrane Vukovara, koji su svojim duhom i tijelom branili Vukovar, branili Lijepu našu. Ime Vukovara, kojeg će ova ulica ponosno nositi, ime je grada heroja, grada koji je doživio najveću i najkrvaviju bitku Domovinskog rata, koja je završila 18. studenoga 1991. godine, nakon punih 87 dana opsade.

Dan prije „otvaranja“ nove ulice, u večernjim satima su, povodom sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, predstavnici HVIDRE, Udruge 154. Brigade HV i ostalih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici Grada Umaga te brojni građani zapalili svijeće i odali počast svim poginulim braniteljima te civilnim žrtvama Vukovara i Škabrnje. Mato Magdić je na prigodnom okupljanju branitelja, domoljuba i građana, u ime Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata–154.Umag,  izrazio duboko poštovanje prema nedužnim žrtvama zahvaljujući kojima danas uživamo život u svojoj, nezavisnoj Domovini.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa