Blagdan Svetog Maura

Dođite u Poreč na Lidiju Bačić, a bit će i besplatne palente!

0
Lidija Bačić tijekom jednog nastupa u Istri (foto: Robi Selan)
Lidija Bačić tijekom jednog nastupa u Istri (foto: Robi Selan)

Kao i svake godine i ovaj će se put nizom događanja, koncerata, predavanja i natjecanja obilježiti 21. studeni, blagdan Sv. Maura, zaštitnika grada Poreča i Porečke biskupije, najavili su na konferenciji za novinare 16. studenog 2017. u Maloj vijećnici Grada Poreča glasnogovornica Grada Poreča Ajna Temimović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč Snježana Radetić te referent za gradske manifestacije Sergio Pavat. 

Središnji događaj ovogodišnje proslave Sv. Maura je svečana misa u čast sveca zaštitnika, a ponovno će se održati i procesija ulicama grada u čast sveca zaštitnika u kojoj će sudjelovati predstavnici Porečko-pulske biskupije, župe, gosti iz susjednih biskupija i dekanata i crkveni dužnosnici, predstavnici civilnih vlasti, policije, vatrogasaca, kulturno-umjetničkih društava, mladi porečki sportaši i drugi, te nositi relikvije sveca. Svečana misa održat će se u utorak, 21. studenog u 10.30 sati u Eufrazijevoj bazilici, a procesija kreće nakon mise Ulicom sv. Eleuterija, Decumanus, Cardo, zatim rivom do zgrade gradske uprave, pa Negrijevom ulicom do Trga slobode i potom opet u Decumanus. Svečanu misu predvodit će mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije u koncelebraciji s prisutnim biskupima i svećenicima.

Zadnja procesija, prije ponovno uspostavljene 2014., održana je 1934. godine, kada je na porečkim ulicama bila jedna od najvećih fešti jer su tada u Poreč vraćene relikvije sveca zaštitnika koje su nekoliko stoljeća ranije bile ukradene i odnijete u Italiju. Procesija porečkim ulicama povodom proslave Sv. Maura danas ponovno postaje tradicionalna i okuplja brojne sudionike.

O svjetovnoj proslavi na Trgu slobode govorio je Sergio Pavat, te dodao kako će se tradicionalni cjelodnevni program u utorak, uz bogatu gastronomsku ponudu, zabavu, glazbu i ples, odvijati od jutra do večeri. Za zabavni program na trgu bit će zaduženi Baredinesaurusi, Orchestra Istriana i Alfa Time Band, dok od 20.30 sati na scenu stupa Lidija Bačić.

Osim bogatog glazbenog programa,  na 16. Festivalu od palente od marende do večere, podijelit će se i 500 besplatnih porcija palente na Trgu slobode nakon procesije.

 Istaknuta je i važnost proslave Sv. Maura za Poreč i činjenica kako vrlo velik broj pojedinaca, udruga i klubova sudjeluje u velikoj proslavi. Temimović je govorila o raznolikim popratnim događanjima koja udruge i klubovi organiziraju u povodu ove fešte, a iz godine u godinu rastu, te posebno istaknula tradicionalnu proslavu blagdana Sv. Maura u Zajednici Talijana Poreč, 23. kup u udičarenju „Sv.Mauro“, te izložbu Drage Orlića u Gradskoj knjižnici Poreč.

Uvertira u proslavu dodjela je Nagrade sv. Maura kojom se nagrađuju osobe čiji je rad u kulturi, umjetnosti ili obrazovanju od istaknutog značaja za žitelje ovoga kraja ili rezultati njihovoga rada čine trajne kulturne vrijednosti. Ovogodišnja dobitnica je Vilma Pulin Sirotich, a nagradu će u ponedjeljak, 20. studenog u 18 sati u Istarskoj sabornici dodijeliti gradonačelnik Loris Peršurić, rekla je ravnateljica POUP-a Snježana Radetić. Najavila je i predavanje kustosa Zavičajnog muzeja Poreštine Gaetana Benčića „Kult svetog Maura: Između povijesti i legende“, koje će se održati u sklopu dodjele nagrade. U srijedu, 22. studenog u Maloj galeriji na Narodnom trgu u 19 sati otvorit će se izložba prigodnim tematskim predavanjem „70 godina:Pariški mirovni ugovori 1947. – 70 anni: Trattati di Parigi 1947“. 

Program preuzmite ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa