Ivan Jakovčić: Vrijeme je da država stane iza Uljanika

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

S IDS-ovim europarlamentarcem Ivanom Jakovčićem ovih dana razgovarala je novinarka Večernjeg lista Petra Maretić Žonja. Donosimo najzanimljivije dijelove.

"Ne vjerujem da će EK reagirati u slučaju Todorića. To jednostavno nije tema za Komisiju niti za Parlament. To je tema odnosa među državama članicama, a Todorić nije bez veze izabrao Ujedinjeno Kraljevstvo! Dodatno mislim da će njegov argument da je politički progonjen možda čak naići na plodno tlo u Londonu jer je uloga tadašnjeg predsjednika Sabora Petrova i uloga Vlade u cijeloj priči vrlo naglašena. Todorić će to iskoristiti kao argument za svoju obranu. Smatram da bi se trebao pojaviti u Hrvatskoj i braniti se u Zagrebu!
", rekao je Jakovčić za Večernji.

*Pozvali ste SDP da se opet aktivira Kukuriku koalicija 2. Želite biti na SDP-ovoj listi za Europski parlament?
- To je bila usputna izjava koja je dobila preveliku medijsku pozornost. Predsjedništvo IDS-a će odlučiti hoće li i kako IDS na euroizbore. Budem li kandidat, mogu nositi listu IDS-a s partnerima ili biti, kao posljednji put, na koalicijskoj listi koju predvodi SDP.

*Budete li na listi SDP-a, slažete li se da IDS podrži SDP-ova kandidata za predsjednika i da se ide zajedno na parlamentarne izbore?
- Lijevo-centristički blok ima mogućnost kandidiranja više osoba koje imaju kredibilitet. Naravno, prije svega očekuje se da SDP ponudi prihvatljivog kandidata. Sad se nitko neće zaletavati s obećanjima i podrškama unaprijed.

*EU parlament podijeljen je oko Katalonije. Što vi mislite?
Treba im omogućiti legalni referendum! To više nije samo formalno-pravno pitanje. To nije samo ustavno pitanje. To je političko pitanje odnosa između Madrida i Barcelone, a politička pitanja rješavaju se političkim sredstvima. Zatvaranje i slična rješenja su frankističkog tipa.

*Treba li Istra provesti referendum o većoj autonomiji (prema uzoru na pokrajine u Italiji) i što mislite kako bi to prošlo?
Pojednostavimo stvari: od 1992. do danas IDS je dobivao više od polovice istarskih glasova za svoj program na svakim izborima. I u drugim strankama ima mnogo ljudi koji su za decentralizaciju. Sadašnji sustav je potrošen i trebamo novu raspodjelu obaveza i prihoda. Istra ne očekuje da se samo raspodijeli novac, već i da se raspodijele ovlasti s jasnim obavezama za županije, općine i gradove. Načelo supsidijarnosti je samo formalna kategorija u našem pravnom sustavu. U praksi imamo tvrdi, kruti centralizam koji je potpuno neproduktivan.


*Strahujete li da bi život u Istri mogao poremetiti problem s Uljanikom, ugroženo je na tisuće radnih mjesta?
Uljanik grupa, koja ima dva velika brodogradilišta, pulski Uljanik i riječki 3. maj, u ozbiljnim je problemima. Ali to je i šansa. Očekujem da se svi angažiraju u restrukturiranju i razvoju Uljanika. Jedino Uljanik nije prošao proces restrukturiranja i sada je vrijeme da država stane iza njega.

*Zanima li vas još jedan mandat u Europskom parlamentu?
Da! Kao IDS-ov kandidat. Vjerujem da uz podršku IDS-a mogu nastaviti svoj rad u Parlamentu gdje sam i dalje najproduktivniji zastupnik od svih 751 koliko nas je! Izvorni program “Europa za sve”, koji smo kreirali još 2013., potvrdio se. Stoga vjerujem da građani Hrvatske prepoznaju ozbiljan i predan parlamentarni rad, rekao je Jakovčić za Večernji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa