Saborski zastupnici IDS-a glasali za opoziv Vlade

0
Giovanni Sponza
Giovanni Sponza

Nakon cjelodnevne rasprave u Saboru koja je potrajala do kasnih noćnih sati, Klub IDS-a, PGS-a i RI-a glasao je za opoziv Vlade. Tom prigodom, saborski zastupnik Giovanni Sponza u svom je govoru u ime Kluba naglasio da je i prilikom nedavne rasprave o Izvješću o radu Vlade napomenuo kako Vladi nedostaje ponajprije odlučnosti te da nema jasnu viziju.

- Danas želim osnažiti izrečene tvrdnje sa dodatna dva razloga zbog kojih će naš klub glasati o opozivu Vlade, a to su nepovjerenje i netransparentnost, kazao je Sponza istaknuvši da je Vlada u samo godinu dana u potpunosti izgubila povjerenje građana.

- Taj drastičan pad povjerenja zabilježila su i sva relevantna istraživanja javnog mnijenja. Postotak građana koji ne podržavaju Vladinu politiku u trenutku kad je Vlada dobila mandate iznosio je 31 posto, a danas iznosi čak 63 posto, što znači da je nepovjerenje u Vladu poraslo za duplo, naveo je Sponza dodajući i da 70% građana smatra da država ide u lošem smjeru.

Saborski zastupnik IDS-a utvrdio je da „bez povjerenja nema ni sigurnosti ni stabilnosti, jer bez povjerenja društvo ne napreduje potrebnom dinamikom.“

Naveo je pet razloga zašto je Vlada izgubila povjerenje građana. 

- Kao prvo, Vlada nije započela, a kamo li provela ijednu reformu! Pri tom mislim na reformu pravosuđa koja je najvažnija i nužna kako bi se vratilo povjerenje građana u pravosudni sustav i ojačalo pravnu državu; na ukupnu poreznu politiku koja treba ići poticajno u pravcu smanjenja porezne presije prema gospodarstvenicima, sa ciljem poticanja investicija i otvaranja novih radnih mjesta, a time i povećanja neto plaća radnika; na Kurikularnu reformu kojom naše mlade trebamo pripremiti za nove uvjete na tržištu rada; te na decentralizaciju, jer općinama i gradovima treba ukazati povjerenje  da na sebe preuzmu odgovornost, jer najbolje znaju koje su potrebe njihovih građana i zajednice.

- Kao drugo, Vlada ne  provodi promišljene politike. Vidjeli smo to na primjerima od prijedloga uvođenja poreza na nekretnine do neprimjerenog prijedloga Obiteljskog zakona, kazao je Sponza zaključivši da Vlada nema snage donositi jasne odluke. - Ogromna državna imovina i nadalje ostaje neiskorištena, pravni status ostaje neriješen, besmisleni sudski sporovi između državne i lokalne razine još uvijek traju, troše se novci poreznih obveznika, blokiraju se investicije i time se gube veliki prihodi, za što nitko ne odgovara.

- Kao treće, Vlada nema viziju, naglasio je Sponza napomenuvši da se „rezultat toga reflektira na svim relevantnim ljestvicama koje mjere poslovnu klimu u zemlji. Primjerice, na ljestvici Doing Business Hrvatska je u dvije godina s 39. pala na 51. mjesto, a pretekle su nas Srbija, Crna Gora, Makedonija i Kosovo. To potvrđuje, da ovaj sastav Vlade nema promišljenu, ni razvojnu, ali ni gospodarsku strategiju!“

Četvrti razlog zbog kojeg je Vlada izgubila povjerenje jest jačanje radikalnih i konzervativnih inicijativa.  - Umjesto da Vlada usmjerava energiju u točke koje nas spajaju, Vlada je svojim nečinjenjem dopustila da javnim prostorom dominiraju ideološke rasprave koje su postale ključna poluga političke trgovine o kojima, na žalost ovise i Vlada i parlamentarna većina.

- Za naklonost radikalnih konzervativnih skupina Vlada je spremna kalkulirati s temeljnim civilizacijskim vrijednostima, kao što su temeljna ljudska prava, antifašizam i tolerancija. Ultrakonzervativne inicijative ozbiljno jurišaju na elementarna građanska prava, a Vlada ili ne reagira ili ih podržava, kao u slučaju Istanbulske konvencije, objasnio je Sponza poručivši da zbog „takvih stavova, isključivosti i netolerancije, građani se s pravom osjećaju ugroženo i nezaštićeno.“

Na kraju, kao peti razlog nepovjerenja Vladi, Sponza je naveo netransparentnost. - Taj obrazac ne-komuniciranja najviše je došao do izražaja u slučaju Agrokor o kojem javnost i dalje ne zna gotovo ništa. A i ono malo što zna, doznala je uglavnom iz medija. Ponoviti ću da je Agrokor „gospodarska bomba“ o kojoj građani i dalje nemaju gotovo nikakve informacije te vide samo unakrsnu paljbu na relaciji Vlada –  Todorić.

Zbog svega navedenog povjerenje u Vladu se u samo godinu dana prepolovilo te danas većina građana smatra da država ide u krivom smjeru, poručio je saborski zastupnik IDS-a zaključivši da „Vlada koja nema povjerenje građana – teško da može vladati. Zato je Klub IDS-a, PGS-a i RI-a  glasao za opoziv Vlade“. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa