ivan Jakovčić:

Najkvalitetnije maslinovo ulje zaslužuje posebno označavanje (video)

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Uvjeren sam da će na razini EU-a biti prepoznata potreba uvođenja posebne, najviše kategorije kvalitete maslinova ulja, izjavio je eurozastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) nakon što je na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj, u svojstvu izvjestitelja za Međunarodni sporazum o maslinovu ulju, predložio novi način označavanja najkvalitetnijeg ulja.

“Ovo je odličan početak. Otvorili smo raspravu o potrebi posebnog označavanja najkvalitetnijeg maslinovog ulja na svjetskom tržištu, a koje se u najvećoj mjeri proizvodi u članicama EU-a. Čuli su se argumenti ZA i PROTIV te moje inicijative. To je i razumljivo jer postoje proizvođači i zemlje koje se protive uvođenju nove kategorije kvalitete”, kaže Jakovčić.

U raspravi na Odboru za poljoprivredu nitko nije osporio činjenicu da postoje vrhunska maslinova ulja čije kategorizacija nije najbolje definirana niti u Međunarodnom sporazumu o maslinovu ulju i stolnim maslinama, ističe Jakovčić. “Proizvođačima najkvalitetnijeg maslinovog ulja na svijetu, koji su smješteni na sjeveru Mediterana, s velikim optimizmom poručujem da ćemo i Europski parlament i Europsku komisiju i Vijeće EU-a uspjeti uvjeriti u potrebu posebnog označavanja vrhunskog maslinovog ulja”, naglasio je Jakovčić.

Hoće li ta najviša kategorija biti precizirana već u Međunarodnom sporazumu o maslinovu ulju ili i u nekom drugom dokumentu, dodaje zastupnik IDS-a, raspravljat će se na tijelima Unije. “Smatram važnim naglasiti da je svim dionicima jasno kako postoji vrhunsko maslinovo ulje koje nije dovoljno dobro kategorizirano i na jasan način predstavljeno potrošačima. Uvjeren sam da će se, u mjesecima koji slijede, na razini EU-a postići konsenzus oko načina vrednovanja najkvalitetnijeg maslinovog ulja i nagrađivanja njihovih proizvođača”, zaključio je Jakovčić.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa