Talijanski lovci na tartufe novi problem istarskih tartufara

0
Foto: TV Istra
Foto: TV Istra

Sezona tartufarenja itekako je u jeku, iako je zbog izrazitih ljetnih vrućina ovogodišnji ulov lošiji nego prošlih godina. Manjak gomolja samo je jedan u nizu problema istarskih tartufara, javlja TV Istra.

Ovogodišnji klimatološki uvjeti utjecali su i na veličinu gomolja, pa su tako prošlogodišnji rekorderi bili veći od ovogodišnjih. Pad kvantiteta i visoka kvaliteta utjecali su na cijene koje ove godine dosežu i do 6000 eura po kilogramu.

S obzirom na lošu situaciju u Italiji, neki su talijanski tartufari krenuli u lov na istarske tartufe, izazvavši negativne reakcije lokalnih lovaca na najpoznatiju istarsku deliciju. Tako se i ovaj problem našao na listi prepreka istarskih tartufara. Tartufari koji rade s dozvolom zaista jesu zakinuti u odnosu na one koji u lov odlaze bez nje, naglašava Dino Buršić iz Hrvatskog šumarskog instituta.

Podsjećamo, ranije ove jeseni tartufari su zahtjevali izmjene zakonske regulative kojima bi se produžila sezona lova i dozvolio noćni lov. Hrvatsko je zakonodavstvo sporo, napominje Buršić, ističući kako će svako unaprijeđenje u Pravilniku o sakupljanju gljiva predstavljati korak naprijed, javlja TV Istra.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa