humana nova

Labin dobio socijalnu zadrugu za zapošljavanje invalida

0
Ivan Božić, Valter Glavičić i Marijan Galović
Ivan Božić, Valter Glavičić i Marijan Galović

Socijalna zadruga Humana Nova Istra svečano je 7. studenoga otvorila prvi Humana Nova sortirni centar i skladište u Istri, koji je smješten u Rudarskoj ulici, pored zgrade Komunalnog poduzeća „1. maj“ na Pjacalu. Među uzvanicima nalazili su se gradonačelnik Valter Glavičić, njegova zamjenica Federika Mohorović Čekada, direktor „1. maja“ Alen Golja i Ivan Božić, upravitelj Humana Nova Čakovec.

Humana Nova Istra je socijalna zadruga osnovana ove godine s ciljem zapošljavanja osoba s invaliditetom te osoba iz marginaliziranih socijalnih skupina u sektoru prikupljanja, sortiranja i prodaje rabljenog tekstila, tekstilne odjeće i obuće. Osnivači su Božica Peruško, Jelena Batelić, Udruga slijepih istarske županije, Zelena Istra, Alfa Albona, Volonterski centar Istra te Socijalna zadruga Humana Nova Čakovec, koja je 2011. prva u Hrvatskoj osnovana s ciljem poticanja zapošljavanja društveno isključenih osoba kroz proces stvaranja nove vrijednosti odbačenih predmeta i proizvodnju kvalitetnih i inovativnih proizvoda. Grad Labin i Komunalno poduzeće „1. maj“ su Humani Novi ustupili prostor, kojega su potom uredili domaći i strani volonteri. Radove je sa 150 tisuća kuna financirao Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

„Ovdje ćemo prikupljati tekstil iz svih općina i gradova u Istri, sortirati ga u kategorije i potom plasirati našim kupcima u cijeloj Europskoj uniji. Za održivost ovog pogona dovoljno nam je stotinu tona godišnje, a procjenjuje se da se u Istri proizvede oko 2.500 tona rabljenog tekstila godišnje, što znači da je potencijal za širenje golem. Do kraja sljedeće godine planiramo zaposliti sedam osoba, od čega četiri s invaliditetom, a do kraja 2019. godine još dvije osobe. Za sljedeću godinu planiramo u Istri otvoriti i dva maloprodajna dućana“, kazao je na otvaranju Marijan Galović, upravitelj Humane Nove Istra.

„Istra je uvijek bila regija koja je prednjačila u poštivanju ljudskih prava, toleranciji i suživotu. Istinski smo ponosni što ovo prvi sortirni centar u našoj županiji. Ovo nije lijepi završetak, nego tek pravi početak uspješne priče o suradnji Grada Labina i Humana Nove", kazao je gradonačelnik Glavičić.

„Oko ove smo se inicijative vrlo brzo dogovorili i vrlo brzo je realizirali. Na ovaj način omogućujemo ljudima da dođemo do odjeće i istovremeno na deponiju smanjujemo količinu otpada. Nadam se da ćemo se uskoro preseliti u one druge, veće prostorije", kazao je Golja. Ivan Božić naglasio je da Humana Nova Čakovec zapošljava dvadeset osoba, od čega četrnaest s invaliditetom te da pred labinskim sortirnim centrom, koji je treći u Hrvatskoj nakon zagrebačkog, stoji dobra budućnost. (Tekst i foto: Robi Selan)   

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa