marina cvitić:

'Plaće menadžera u turizmu nerijetko iznose i preko 50.000 kuna'

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

"Godinama se Hrvatska oslanja na prihode od turizma i krajnje je zabrinjavajuće da nam petina gospodarstva ovisi o tome, što ukazuje da nam je ostalo gospodarstvo u kolapsu i da bi bez turizma Hrvatska bila u bankrotu. Međutim, turizam je veoma plaha djelatnost i imamo sreću da su sigurnosni uvjeti povoljni, ali takav odnos dugoročno ne nosi ništa dobro. Hrvatska je europski rekorder s udjelom turizma u BDP-u i optimalno bi bilo da je udio turizma u BDP-u maksimalno pet posto. Trenutno stanje je odraz katastrofalnog stanja u državi, točnije svih ostalih gospodarskih sektora. Nažalost nema naznaka da bi se ti trendovi mogli promijeniti kada govorimo o drugim gospodarskim djelatnostima u HR. Međutim, kriza na Mediteranu neće vječno potrajati (Tunis, Egipat, Turska), pa bi se veoma brzo mogla statistika promijeniti na gore, kada je hrvatski turizam u pitanju", govori predsjednica Odbora za turizam Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić za h-alter.

No, ni na Danima hrvatskog turizma, najvećem skupu turističkih radnika, kao i drugim konferencijama, među brojim panelima i predavanjima nije se našlo mjesta za problematiku radnika u turizmu koji su i najzaslužniji za uspjeh sezone, piše h-alter.

"Na tom skupu svi se hvale postignutim rezultatima, zbrajaju se podaci o noćenjima, dolascima, prihodima i drugom lijepim stvarima o kojima se želi pričati. No, o ružnim stvarima, nedostatku radnika, kršenju njihovih prava, posebno kada su radno vrijeme, odmori i dopusti u pitanju, ne želi se čuti. Ne žele da se čuje kako su plaće radnika u ovoj djelatnosti za 15 posto niže od prosjeka RH. Za srpanj, znači u špici  sezone, prosječna plaća u ovom sektoru iznosila je 5 080 kuna. A kada se uzme u obzir da u tu plaću ulaze plaće menadžera i članova uprava koje nerijetko iznose i preko 50 000 kuna, raznorazni bonusi koji utječu na troškove rada s približno 20 posto, onda je evidentno da prosječna plaća radnika-izvršioca iznosi oko 4 000 kuna, što nije ni blizu adekvatno uloženom radu i trudu radnika", objašnjava Cvitić, donosi h-alter.

Jedini kontekst u kojim se radnici spominju svake godine je nedostatak radne snage. Početkom svake turističke sezone krene priča o nedostatku radnika, razlozima zašto je tomu tako, razne polemike što napraviti da se "spasi" sezona i zadrže gosti. Sindikati godinama upozoravaju kako je manjak radnika posljedica politike poslodavaca u utrci za profitom i nebriga države da spriječi kršenje radničkih prava.  Kako Cvitić govori, kada je Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije upozoravao da će upravo zbog loših politika nedostajati i sezonskih i stalnih radnika, ismijavani su klasičnom pričom "doći će radnici iz Bugarske, Rumunjske koji će raditi", ali ni to se nije dogodilo, piše h-alter.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa