Drugačija svečana sjednica: umjesto govora kratki film

0

Raška načelnica Glorija Paliska napravila je na svečanoj sjednici povodom Dana Općine zanimljiv iskorak u načinu prezentacije onoga što se radilo i što se planira raditi na području općine Raša. Naime, umjesto čitanja suhoparnog govora, što je već desetljećima uobičajeno na ovakvim skupovima, prisutnima je prikazan kratki 12-minutni film.

Nešto slično izveo je i kršanski načelnik Valdi Runko kada je za Dan Općine Kršan u srpnju 2016. godine održao govor praćen vizualizacijom projekata snimljenih dronom, ali u Raši se dogodio iskorak više, jer je video projekcija potpuno zamijenila govor.

Rezultat je zanimljiva svečana sjednica u kojoj su prisutni na vrlo efektan način upoznati o svemu što se u Općini Raša napravilo i što se planira napraviti. Autor videa je Mateo Gobo, a naratorica je Silvana Fable.     

Nakon uvodnih riječi o povijesti naselja Raša uz opasku da Raša spada među rijetke gradove koji znaju datum svog nastanka te općih podataka o općini, kroz kombinaciju atraktivnih kadrova i sugestivnog glasa naratorice doznajemo što je sve u proteklom razdoblju učinjeno na uređenju glavnog raškog trga kojem se sve više vraća nekadašnji život.

Iz filma potom doznajemo kako je u Raši otvorena jaslička skupina i proširen dječji vrtić, kako uskoro počinje energetska obnova školske zgrade, te izgradnja drugog kata i obnova Doma za starije i nemoćne.

Zatim se podsjeća na uspješno stavljanje u funkciju poljoprivrednog zemljišta u raškoj dolini i najavljuje obnova operativnog dijela obale u luci Bršica zajedno s rekonstrukcijom željezničke pruge, za što je Luka Rijeka već osigurala sredstva.

Podsjeća se na višemilijunska ulaganja u uređenje obala, plaža i parkirališta, što je rezultiralo i povećanjem broja turističkih noćenja.

Najavljeno je da će se u Trgetu izgraditi lučica, priprema se dokumentacija kako bi na području općine napokon počela i hotelska izgradnja, te uređenje istarskog etno sela na Skitači za što je preduvjet rekonstrukcija ceste iz Brovinja, za koju se završava potrebna dokumentacija. 

Govori se u realiziranim projektima u naseljima iznad raške doline, od Sv. Bartola do Kunja, a značajan dio filma posvećen je projektu sustava odvodnje čime će se, među ostalim, riješiti i dugogodišnji problem kanala koji prolazi Rašom. Na kraju filma govori se o projektu turističke valorizacije rudarskog nasljeđa naselja Raša. (Eleonora Vlačić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa