Porečki branitelji obišli nekadašnje Južno bojište

0
Porečani su posjetili Metković, Ston i Dubrovnik
Porečani su posjetili Metković, Ston i Dubrovnik

Četrdesetak porečkih branitelja, članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ostvarilo je prošlog tjedna putovanje-obilazak Južnog bojišta. Posjetili su Metković, Ston i Dubrovnik u kojem su ujedno i boravili u hotelu na Babin kuku.
U Metkoviću je porečke branitelje dočekao njihov domaćin Mijo Vukušić, predsjednik Podružnice UDVDR Dubrovačko-neretvanske županije, koji ih je upoznao sa ratnim događanjima u Domovinskom ratu na tom području. Tom prilikom posjetili su i spomen područje na Bistrini, Vjetreni mlin, gdje su položili vijence i zapalili svijeće u spomen palim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata.

U Dubrovniku njihov domaćin bio je Miljenko Radić, zamjenik zapovjednika 1. bojne 163.  brigade HV tijekom rata, koji ih je upoznao sa obranom Dubrovačkog područja, odnosno ratnim zbivanjima na Srđu koji je imao stratešku ulogu u obrani Dubrovnika.

Porečki branitelji obišli su muzej Domovinskog rata na Srđu u kojem su izloženi brojni autentični dokumenti, umjetničke i dokumentarne fotografije, tiskana građa, naoružanje branitelja Dubrovnika, minsko eksplozivna sredstva, ratne karte i zapovjedi, dijelovi vojne opreme, predmeti iz svakodnevnog života Dubrovčana i branitelja u agresorskom okruženju, autentične snimke i video materijal, sjećanja sudionika, ratne zastave braniteljskih postrojbi, originalni stijeg sa Srđa iz 1991., planovi minskih polja, ratni dnevnici i slična građa.

Nakon razgledavanja muzeja porečki branitelji položili su vijence i zapalili svijeće za sve pale branitelje kraj obnovljenog kiža na Srđu. Putovanje na Južno bojište članova porečkog Ogranka UDVDR financijski su pomogli Grad Poreč i općine poreštine, trgovačko društvo Valamar d.d. i trgovačko poduzeće Montraker iz Vrsara.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa