Virna Fabeta

Preživjela 9 operacija, 82 kemoterapije i tri puta ostala bez kose

0
Virna Fabeta
Virna Fabeta

„Moj život je moja borba. I svih ovih godina koliko već prkosim bolesti, svaki povratak bolesti za mene je bila nova utakmica u kojoj je trebalo pobijediti. Sportaš jednom – sportaš zauvijek, taj borbeni duh stalno je u meni. Jednostavno ne poznajem poraz“, riječi su Virne Fabeta, bivše rukometašice i nekadašnje reprezentativke Hrvatske, koja se već dugih 14 godina bori s najtežom bolešću.

Nevjerojatne hrabrosti i nepokolebljivog optimizma Virna je do danas preživjela 9 teških operacija i 82 kemoterapije i već je tri puta ostala bez kose. Ova teška borba traje od 2004. godine kada joj je prilikom ginekološkog pregleda dijagnosticiran rak na jajnicima koji je kasnije metastazirao po cijelom tijelu. Zahvaćene su joj maternica, slezena, žuč, trbušna maramica, dio tankog crijeva, i na koncu dio jetre.

Operacije i kemoterapije

Uslijedile su teške operacije, kemoterapije i zračenja. Usprkos svim operacijama i agresivnim zračenjima zloćudne su se stanice proširile na preostali dio jetre. Na nedavnim pretragama obavljenim u zagrebačkoj privatnoj klinici te nakon dvije operacije na jetri koje su uslijedile 19. i 22. srpnja, liječničke prognoze nisu nimalo optimistične. Uz sve to,  dodatno se zakompliciralo, kad su joj tijekom operacije pogreškom zarezali dio crijeva, uslijed čega je dobila sepsu. Zbog životno ugroženog stanja uzrokovanog sepsom, izvađen joj je dio crijeva pa već godinu dana nosi stoma kesicu.

Tijekom bolesti doživjela je i bračni brodolom. Nakon 22 godine braka, i tri godine nakon što se razboljela, ostavio ju je suprug. Tako je posljednjih deset godina sama odgojila i odškolovala danas dvoje odrasle djece, sina Nina i kćer Kristinu.

No, sve to nije ubilo duh ove hrabre mlade žene koja je nakon svake operacije i kemoterapije nevjerojatnom snagom koračala naprijed. Napomenula je kako se protiv bolesti najviše bori snagom uma kojem ne dozvoljava da je dovede u depresivno stanje i žalovanje.

„Ne dozvoljavam da bolest vlada mnome. Uvijek si govorim: ja sam ta koja je jača i želim pobijediti. I kad su mi bili najteži trenuci, a liječnik mi kaže: „Žao mi je ali mi ne možemo učiniti više nego smo dosad učinili...“, tek tada počinje moja snaga volje. Uvijek volim istaknuti kako se za svaku stvar u životu čovjek mora sam potruditi i raditi na sebi. Jer uza sve lijekove i liječenja, najvažnija je snažna volja i borbeni duh za životom“, priča Virna, koja unatoč teškoj bolesti živi život punim plućima.

Uvijek sportašica

Ova bivša rukometašica uživa u svim sportovima. Voli plivanje, skijanje, jahanje, biciklizam, a najviše uživa u dugim šetnjama. Zadovoljstvo joj pričinjava i uređenje vrta ispred stana u Plomin luci. Unatoč bolesti nije propustila ni utakmicu bivših Labudica u Osijeku prije četiri godine, čak štoviše, bila je inicijatorica i organizatorica puta. Već je, dodaje,  navikla da joj prijatelji godinama govore: „Ti si luda, stani, odmaraj…“ ali to je kaže, njezina borba do uspjeha.

Uz kćerku, unuku i sina koji su, ističe, njezina snaga i poticaj, važne osobe u njezinom životu su i mama Gracijela te brat Elvis. Oni su njezin oslonac cijelog života. Podrška joj je i velika rodbina, mnogobrojni prijatelji te kolege s posla, a posebnu zahvalu Virna upućuje Domu zdravlja dr. Lino Peršić Labin, KBC Rijeka – odjel onkologije i ginekologije te KBC-u Sušak.

Na posljednjoj kontroli koju je obavila koncem rujna u KBC Rijeka suočila se s nimalo optimističnim liječničkim prognozama. Lijekovi koje je do sada koristila više ne djeluju, te je jednostavno stigla pred zid, kaže Virna kojoj je liječnički tim kao jedinu opciju predložio liječenje u talijanskom gradu Avianu. A i lijekovi koji bi joj mogli ublažiti bolove i produžiti život nisu na listi HZZO-a već ih je moguće kupiti jedino u inozemstvu. No, kako je s liječenjem potrebno započeti što hitnije, Udruga Mendula iz Nedešćine ovih je dana pokrenula humanitarnu akciju kako bi Virni i njezinoj obitelji pomogli u sakupljanju potrebnog novca.

„Ovo je za mene još jedna teška utakmica koju treba odigrati, ali uspjet ću i ovaj put“, nasmijana i dalje puna optimizma priča Virna. Dodatni vjetar u leđa joj daje unučica Emili koja je rođena 22. srpnja prošle godine, istog dana kada je operirana.

„Nakon operacije probudila sam se kao ponosna nona. Bila sam presretna. Ona je moja motivacija. Moja mala Emili tako snažno zamahuje dok baca loptu, da će sigurno biti rukometašica i zbog nje moram još živjeti“, suznih očiju i neskrivenim ponosom rekla je ova mlada nona, spremna za novu životnu utakmicu koju, kaže, ne namjerava tek tako izgubiti. (Divna Knežević)

O Virni

Virna Fabeta, rođ. Šumberac, rođena je 22. siječnja 1967. godine. Djetinjstvo je provela u Nedešećini, gdje je završila i osnovnu školu Vitomir Širola Pajo. U labinskoj srednjoj školi završila je ekonomski smjer. Rukometom se počela baviti još u osnovnoj školi, a potom nastavila u labinskom ženskom rukometnom klubu Rudar. Igrajući za legendarne Labudice izborila je i status reprezentativke Hrvatske. Udala se vrlo mlada, 1985. godine. Ulogom majke 1986. godine završila je njezina profesionalna rukometna karijera. No, sport i rukomet su uvijek ostali dio nje, te je i dalje vrlo aktivna u raznim sportskih događanjima. Virna je zaposlena u TE Plomin, no zadnjih je godina na bolovanju. Članica je labinske Udruge Liga protiv raka.

Mendula pokrenula humanitarnu akciju

Udruga žena Sv. Nedelje Mendula 12. listopada 2017. pokrenula je humanitarnu akciju pod nazivom "Borbom do uspjeha" za teško bolesnu Virnu Fabeta iz Plomin Luke. Humanitarna akcija odobrena je od Ureda državne Uprave Rješenjem pod brojem:UP/I-550-01/17-01/25  i evidencijskom oznakom "LO". Svoju donaciju možete uplatiti na račun Posebne namjene koji je za tu svrhu Udruga otvorila pri OTP banci d.d. Poslovnica Labin.

IBAN  HR7424070001500002162
BIC (SVIFT) code: OTPVHR2X s naznakom "Borbom do uspjeha"

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa