Jakovčić: Pod svaku cijenu spriječiti krvoproliće

0

Španjolski, katalonski i briselski čelnici moraju pod svaku cijenu spriječiti novo krvoproliće na europskom tlu, poručio je zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) komentirajući novo zaoštravanje u odnosima Madrida i Barcelone.

“Proglašenje Republike Katalonije u Barceloni i najavljeno suspendiranje katalonske autonomije u Madridu očekivani je rasplet krize u Španjolskoj. Kako je, na žalost, izostao bilo kakav dijalog između suprotstavljenih strana današnje će odluke dodatno otežati bilo kakav konstruktivan razgovor Madrida i Barcelone”, upozorava Jakovčić.

Sada je krajnji trenutak za odlučno reagiranje predsjednika Europske komisije Junckera i europskih političkih skupina kojima pripadaju čelnici vlada u Madridu i Barceloni, ističe Jakovčić.

“Daljnje ignoriranje ovoga konflikta od strane europskih institucija postaje krajnje zabrinjavajuće jer je riječ o krizi koja se zbiva unutar Europske unije. Želim vjerovati da još uvijek postoji prostor za dijalog Madrida i Barcelone. Uvjeren sam da bi se, uz snažan, izravni angažman službenog Bruxellesa, moglo pronaći rješenje za taj konflikt”, naglašava zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu.

Očekuju nas vrlo neizvjesni dani pa i mjeseci, dodaje Jakovčić te podsjeća sve aktere u španjolskoj krizi na iskustva iz zadnjeg rata na europskom tlu u kojem je, prije samo dvadesetak godina, proliveno mnogo krvi.

“Stoga još jednom pozivam španjolske, katalonske i europske čelnike da pod svaku cijenu spriječe nova stradanja europskih građana”, zaključio je Jakovčić.  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa