Petar Ćurić

Što iredentistička Općina Pula u egzilu radi na Vergaroli?

0
Petar Ćurić
Petar Ćurić

Na četvrtoj sjednici Gradskog vijeća Pule, održanoj u utorak 24. listopada, zapaženo je pitanje vijećnika Petra Ćurića (HDZ) o ovogodišnjoj komemoraciji žrtvama na Vergaroli, postavljeno gradonačelniku Borisu Miletiću (IDS). Vijećničko pitanje prenosimo u cijelosti.

Pozdrav svima. U kolovozu ove godine, povodom obilježavanja 71. obljetnice eksplozije na Vergaroli, izaslanstvo Grada: predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Tiziano Sošić, zamjenik gradonačelnika Robert Cvek i pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić, zajedno s predsjednikom pulske Zajednice Talijana Fabriziom Radinom, položili su vijenac na spomen obilježje žrtvama Vargarole.

Podsjetimo, 18. kolovoza 1946. godine u 14.10 sati, na tadašnjem popularnom gradskom kupalištu Vergaroli došlo je do eksplozije protu-brodske mine. Prema službenim podacima poginulo je 116 osoba, ali dvadesetak tijela nije bilo moguće identificirati, pa ih je možda bilo i više, a ranjeno je 216 osoba. Nemili se događaj dogodio u nedjelju, kada je područje bilo puno kupača i izletnika koji su s toga položaja pratili regatu pulskoga veslačkoga kluba Pietas Julia, a koja je bila nastavak proslave blagdana Velike Gospe.

Uz predstavnike Grada Pule, u kolovozu ove godine, ceremoniji su prisustvovali i predsjednik Talijanske unije Furio Radin, predstavnici pulske Zajednice Talijana, konzulata Republike Italije, Slobodne Općine Pula u egzilu, Istarske županije te članovi obitelji žrtava.

Uz dužni pijetet koji iskazujemo nesretno poginulima i njihovim obiteljima, postavljamo pitanje gradonačelniku da nam objasni: Što je to Slobodna Općina Pula u egzilu? Kakav je to pravni subjekt, nekakva paralelna vlast Pule u Italiji? Tko je pozvao iredentističku organizaciju na proslavu koja na svoje skupštine nosi  tri zastave: zastavu Slobodne općine Pula u egzilu, talijansku državnu zastavu i zastavu Istarske županije na talijanskom jeziku? Da li su predstavnici gradskih vlasti svjesni političke odgovornosti koju obnašaju u ovoj državi, Republici Hrvatskoj?

Nota bene: isti Grad godinama ignorira dopise uvaženih književnika koji se zalažu za podizanje bisti hrvatskih velikana (Laginja, Spinčić, Nazor, Mandić) u Parku Petra Krešimira IV., za koje već postoje i postolja, a čini se da Grad čini sve da se to onemogući“.

Boris Miletć 

Gradonačelnik Miletić odgovorio je da je Pula grada koji je prevladao podjele i postigao visoki nivo konsnezusa kada se radi o davanju pijeteta žrtvama svih ratova te da Slobodna Općina Pula u egzilu nije institucija, nego udruga građana i to u poodmakloj dobi, koji dolaze položiti cvijeće.   

Odgovarajući na dio pitanja vezanog za biste hrvatskih velikana u pulskom Parku Petra Krešimira IV gradonačelnik Miletić je rekao:“Mene nitko neće učiti da budem veći Puležan od onoga što jesam, veći Istrijan od onoga što jesam ili veći Hrvat od onoga što jesam.“

Ćurić nam je naknadno izjavio da je teško govoriti o Puli kao tolerantnom gradu budući da gradske vlasti ne dopušta jednom glazbeniku, Marku Perkoviću Thompsonu, održati koncert u Pulskoj Areni, čime su građaninu Perkoviću uskraćena temeljna ljudska prava i slobode, a to je pravo na rad!

„Probajte na trenutak zamisliti da, recimo u Zagrebu postoji Slobodna Općina Zemun u egzilu i da se svake godine pojavljuje u Zemunu na službenim skupovima te ih tamošnje lokalne vlasti još stave u službeni protokol! Mislite da bi to Republika Srbija dopustila?“, pita se Gradski vijećnik Petar Ćurić (HDZ).

Snimak cjelokupne sjednice Gradskog vijeća Grada Pule od 24. listopada pogledajte OVDJE.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa