I odustajanje od mandata je prijevara birača

0
Mario Blečić i Vedran Grubišić
Mario Blečić i Vedran Grubišić

Pod pojmom prijevare birača kod nas se najčešće podrazumijeva promjena stranačkog dresa nakon ulaska u vijeće, skupštinu ili Sabor ili ulazak političke stranke, koju birač preferira, u koaliciju sa strankom kojoj taj isti birač nikada ne bi dao svoj glas.

Najsvježiji primjer je koalicija HNS-a i HDZ-a na državnoj razini koja se može okarakterizirati kao prijevara birača, jer onaj tko je glasao za koaliciju u kojoj je bio HNS, sigurno nije htio da njegov glas Plenkovićevu Vladu održi na vlasti. 

No, što je s onima koji osvoje vijećnički mandat a onda nakon samo dvije sjednice općinskog vijeća podnesu ostavke? Takve slučajeve imamo u općinama Raša i Sv. Nedelja. U Općinskom vijeću Raše, iako je bio nositelj liste, više ne želi sudjelovati SDP-ovac Vedran Grubišić, a iz Općinskog vijeća Sv. Nedelje otišao je Mario Blečić, prvi na listi Istarskih demokrata.

Zanimljivo, oba su bili i kandidati svojih stranaka za načelnike ovih dviju općina. Ispada da, kada već nisu izabrani za općinske načelnike, ne žele biti ni općinski vijećnici. A što je s građanima koji su glasali za njihove liste i koji su svojim glasom htjeli da ih upravo te osobe predstavljaju u vijeću? Zbog takvih slučajeva građani imaju sve manje povjerenja u politiku i političare. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa