Kao pravi Imoćan Ante Tomić u Labin stigao Mercedesom

0
 Ante Tomić i Natalija Grgorinić
Ante Tomić i Natalija Grgorinić

Obilježavanje Mjeseca knjige u Gradskoj knjižnici Labin započelo je 20. listopada gostovanjem Ante Tomića, jednog od najčitanijih hrvatskih književnika nove generacije. Dvorana knjižnice bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, bilo je tu ljubitelja književnosti, redovitih posjetitelja kulturnih događanja u gradu, ali i Labinjana koji korijene vuku iz imotskog kraja, odakle potječe i Tomić.

Malo je poznato da Tomić u Labinu ima i vrlo bliske rođake, obitelj Rimac iz Rapca. Antinoj pokojnoj majci, koja je umrla dok je on još bio dijete, djevojačko prezime bilo je upravo Rimac, a dr. Živko Rimac jako ga je obradovao kada mu je uoči nastupa otkrio da je pronašao 8-milimetarski film na kojem su mali Ante i njegova majka, što je vjerojatno posljednja snimka na kojoj je Antina majka živa.

Tomić se u svom nastupu često referirao na svoje imotske korijene, a da nitko ne može pobjeći od svojih gena pokazao je stigavši u Labin novim Mercedesom. Došao je u pratnji supruge, no ona nije bila s njim i u knjižnici, već ga je čekala u Valamar Sanfioru, gdje su prenoćili.                

Moderatorica večeri bila je Natalija Grgorinić, književnica iz Ližnjana, koja je razgovor s Tomićem vodila kroz pitanja o njegovom djetinjstvu, odnosu prema Crkvi, filmskim adaptacijama njegovih dijela, usporedbi Istre i Dalmacije i niz drugih zanimljivih tema, a Tomić je odgovarao sramežljivo i zamuckujući, ostavljajući pomalo dojam introvertne osobe, koji se očito puno bolje snalazi s tipkovnicom nego mikrofonom. Zato je najsigurniji bio kada je pročitao jednu svoju crnohumornu pripovjetku o čovjeku koji želi izvršiti samoubojstvo skokom s Masleničkog mosta.

Mnogi, koji ga do tada nisu slušali uživo, ostali su iznenađeni kako osoba tako britkog pera može biti tako samozatajna i tiha u javnosti, ali tek su rijetki ostali razočarani njegovim nastupom. Upoznali su njegovu drugu stranu i mnogima je nakon što su ga slušali uživo postao još draži i simpatičniji. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa