Predstavnici Bošnjaka iz Istre kod Bakira Izetbegovića

0
Predsjednik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske Mehmed Džekić uručio je Izetbegoviću nekoliko primjeraka knjiga i lista SABAH
Predsjednik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske Mehmed Džekić uručio je Izetbegoviću nekoliko primjeraka knjiga i lista SABAH

Na inicijativu saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj, koja zastupa albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je (17. listopada 2017.)  delegaciju Bošnjačkih asocijacija Hrvatske. U njezinom sastavu bili su i predstavnici Bošnjaka iz Istarske županije.

Saborska zastupnica i predstavnici Bošnjaka u Hrvatskoj upoznali su Izetbegovića sa sadašnjim statusom koji imaju u Hrvatskoj kao nacionalna manjina te informirali o aktivnostima na planu jačanja veza s matičnom državom Bosnom i Hercegovinom. Podvučeno je da je položaj Bošnjakinja i Bošnjaka u Hrvatskoj na zadovoljavajućoj razini, no mogao bi se značajno  unaprijediti sporazumom BiH i Hrvatske o dodatnoj zaštiti bošnjačke nacionalne manjine po modelu kakav Hrvatska ima za talijansku i mađarsku nacionalnu manjinu.

U razgovoru s Izetbegovićem predstavnici Bošnjaka iz Hrvatske posebno su istaknuli početak ostvarivanja projekta izučavanja bosanskog jezika kroz dopunsku nastavu za učenike bošnjačke nacionalnosti. Isto tako, založili su se za tješnju suradnju na području kulture i tradicije između udruženja Bošnjaka u Hrvatskoj i kulturnih institucija iz BiH. Potporu takvim aktivnostima izrekao je Izetbegović i obećao pomoći u osiguranju udžbenika za izučavanje bosanskog jezika kao jednog od elemenata bošnjačkog identiteta. Na kraju susreta predsjednik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske Mehmed Džekić uručio je Izetbegoviću nekoliko primjeraka knjiga i lista SABAH.

Tijekom boravka u Sarajevu delegaciju Bošnjačkih asocijacija Hrvatske primili su i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini mr.sc. Ivan Del Vechio. Bošnjačku delegaciju trebao je primiti i Vinko Puljić, hrvatski kardinal i nadbiskup metropolit Vrhbosanske nadbiskupije, no kardinal Puljić odgodio je susret zbog jednog smrtnog slučaja. (Asim Čabaravdić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa